5fd921ab74c5e

Artiklar

Italiens bästa skidkrogar

Åka Skidors krogguide för skidåkare tar dig med till Aostadalens bästa restauranger. Vi tar sikte på skidorterna Courmayeur, Cervinia och Champoluc. Här finns suverän skidåkning och italiensk mat och dryck av högsta klass.

Text: Henrik Hultberg • 2014-09-28 Uppdaterad 2014-09-28
Italiens bästa skidkrogar
Italiens bästa skidkrogar

 

La Clotze, Courmayeur
Stil och kreativitet

I den gamla fäboden långt upp i längdåkningsdalen Val Ferret, som vintertid är inbäddad i metervis med snö, serveras antagligen Courmayeurs bästa middagar.

Krögarparet, som även driver den populära lunchrestaurangen Chiecco i skidbacken, blandar och ger av det bästa från det lokala valdostanska köket och väl valda delikatesser från andra regioner. Ligurien bidrar med pesto och bläckfisk, Toscana med gräddig Mozzarellaburrata och närliggande Piemonte med svart tryffel och sardeller.

I en gemytlig, smyckad lokal där de levande ljusen kommer till sin rätt väntar en bred meny och en diger vinlista på finsmakaren.

Ristorante la Clotze
Località Planpincieux, 11013 Courmayeur , Tel: +39-0165-86 97 20, laclotze.com 

Italiens bästa skidkrogar
Italiens bästa skidkrogar

 

Chiecco, Courmayeur
Oslagbar långlunch

Den halvt dolda lilla stugan vid barnbacken skvallrar inte om sin popularitet utifrån. Men när du ramlar in i den brokiga trånga krogen inser du snart att du kommit rätt. Här regerar Anna i matsalen medan Paolo är kung i köket. De kom hit för ett par år sen och drog igång den bästa pistkrogen, om inte i Alperna så i alla fall i Aostadalen!

Menyn är lång och egentligen skulle man klara sig på att bara låta de små antipasto-rätterna trilla in utan stopp. Men man vill inte heller missa deras linguinipasta med pesto eller den grillade spädgrisen. Det tar tid. Det hojtas och tjoas, lika mycket från personalen som från gästerna. Man dricker det vin Anna säger att man ska dricka. Oftast ur Magnumbutelj från Piemonte, det blir ännu godare så.

Det är nästan så man hoppas att vädret försämras utanför stugvärmen, för man vill liksom aldrig gå härifrån, och den ständiga frågan är om det är lämpligt att åka skidor efter denna ofta ofrånkomliga mastodontlunch.

Ristorante Chiecco
Plan Checrouit, 110 13 Courmayeur,Tel: +39-338-700 30 35, chiecco.com

Italiens bästa skidkrogar
Italiens bästa skidkrogar

 

Lo Copa Pan, Cervinia
När mat blir konst

Krogens sympatiske ägare Mirko växte upp med en farfar som tävlade med Whymper om att bli först på toppen av Matterhorn, så passionen för bergen finns där, medfödd. Men Mirkos passion heter Lo Copa Pan; Cervinias bästa kvällskrog, alla kategorier. Godare mat har vi inte ätit i Aostadalen eller Alperna över huvudtaget.

Intresset för service och gastronomi fick Cerviniakrögaren att inför förra skidsäsongen anställa en riktig stjärnkock. Och det gjorde skillnad. Nu är Lo CopaPan om möjligt ännu bättre än tidigare. Lokalen är en hemtrevlig bar i gatuplanet och en mysig krog i källaren vars ingång består av ett vinfat.

Kökets höjdpunkter är Jambon des Bosses, Aostadalens egen parmaskinka de lux, bis i pasta med rödbetsgnocchi med sparrisknoppar samt torskravioli krönt av en hjortfilé från sjunde himlen till huvudrätt. Maten går inte att förklara i ord, det är smaker från himmelriket. Åk hit själv så förstår du, det är enda sättet.

Ristorante Lo Copa Pan
Via Carrel 47, 11021 Breuil-Cervinia, Tel: +39-0166-94 91 40

Italiens bästa skidkrogar
Italiens bästa skidkrogar

 

La Maison Vieille, Courmayeur
Kändistät lunchkrog

Jetset-skidrestaurangen La Maison Vieille ligger på en soldränkt platå med vidunderlig utsikt mot Mont Blanc. Sedan 30 år driver makarna Giacomo och Luciana ett av Courmayeurs, vilket är synonymt med det bästa som skidvärlden kan erbjuda. Det 200 år gamla huset som har plats för 80 gäster inomhus och ytterligare 150 på den stora sydvända uteserveringen.

Inredningen är bohemiskt plottrig och lika utflippad som krögaren själv när han kör igång sin show med gästerna. Foton på väggarna skvallrar om att kändisar som Penelope Cruz och fotbollsstjärnorna Totti, Maldini och Buffon har ätit och festat på Courmayeurs roligaste lunchkrog som på kvällen byter skepnad till partyställe.

Fyra kockar i köket samt en pizzabagare levererar läckra förrätter som Mochetta, lokalt torkat get- eller kokött som är en populär förrätt. Varm getost, ”Tomino”, den lokala klassikern lardo med kastanjer och honung och nybakad foccaccia med salt och rosmarin.  

Rifugio Maison Vieille
Col Checruit, 11013 Courmayeur, Tel: +39-337-230 979, maisonvieille.com 

Italiens bästa skidkrogar
Italiens bästa skidkrogar

 

Chalet Étoile, Cervinia
Ullas krog

Det finns flera nya tillskott bland pistserveringarna i Cervinia, men det går inte att blunda för turistfällan Chalet Étoile, som är dess rätta namn.

Under vintern stiger Ulla Frassy upp innan ottan, cirka klockan 04:00 för att ta snöskotern upp på berget, öppna köket och sätta dagens slutgiltiga meny. Denna energiska blonda svenska kom hit på sent 70-tal. Med maken Cesare och sina nu vuxna barn Caroline och Jean-Claude driver hon sin pistkrog med mjuk järnhand och en övertygelse om att allt är möjligt.

På Ullas krog hittar du den bredaste menyn i hela dalen. Här kan du njuta runt vackra bord i den nya matsalen eller luta dig tillbaka i solen på terrassen. Räkna med gudomlig mat på gaffeln. Gärna från havet! Ullas fisksoppa är vida berömd och skidande läckergommar vallfärdar hit enkom för denna rätt. Själv är jag helt torsk på hummerpastan. Men visst, en tataki på tonfisk i den är inte heller fel som kontrast till den tunga polentakosten här i bergen. Under Matterhorns sydsida – mark som delvis ägs av familjen Frassy – vet vi att det levereras, år efter år.

L’Étoile des Neiges
Località Plan Maison, vid pist nummer 6, Breuil-Cervinia, Tel: +39-0166-94 02 20, chaletetoile.it

Italiens bästa skidkrogar
Italiens bästa skidkrogar

 

La Grange , Champoluc
En lada med god mat

För 24 år sen hyrde två glada bröder in sig i den gamla ladan ombyggd till krog vid dalstationen Frachey i Champoluc. Där är de fortfarande kvar. De skapade en egen robust meny med smakrika italienska rätter, och den är i princip oförändrad sen vi kom hit för första gången 1995.

De flesta skandinaver som besökt Champoluc har någon gång hälsat på hos bröderna Chicco och Giorgio Gemelli på La Grange. Och de flesta har gått därifrån proppmätta och glada. Här kan man avnjuta en antipasto-mix med ett tiotal blandade ljuvliga förrätter. Men paradnumret enligt de flesta hungriga skidåkare är kalvfilén som penslats med senap och lindats med speck, för att sen passera stekpannan och anlända på bordet krönt av parmesanströsslad grön sparris.

Flera av våra italienska bekanta hävdar även att bröderna har den godaste pannacottan i norra Italien. Vi kan bara
hålla med.

Ristorante & Bar La Grange
Località Frachey , 11020 Ayas-Champoluc, Tel: +39-0125-30 78 35, ristorantelagrange.beepworld.it

Italiens bästa skidkrogar
Italiens bästa skidkrogar

 

Le Frantze, Champoluc
Charmig pistkrog

Monterosa Ski har blommat upp när det gäller pistserveringar de senaste åren. Förr styrde vi gärna skidorna mot den sköna uteserveringen på Rifugio Guglielmina och fru Guglielminas mytomspunna lasagne, men tragiskt nog brann denna kultförklarade hytta ner i december 2011.

Som tur är finns det mer att välja bland. Och att sladda in hos Francesca och gänget på Le Frantze i Champoluc mår man minst lika bra av. Här finns förutom den mysiga matsalen även ett antal romantiska rum och en liten bastu, om man känner för att övernatta på berget.

Köket är annars sparsmakat med ett par väl valda rätter som ständigt uppdateras. Den som gillar att äta lokal mat bör inte missa den feta lardon, toppad med valnötter och spritsad honung eller den krämiga zucchinisoppan pyntad med krutonger och knaperstekt speck.

Frantze le Rascard
Località Frantze 4, 110 20 Ayas-Champoluc, Tele: +39-0125-94 10 65

Italiens bästa skidkrogar
Italiens bästa skidkrogar

 

L’Essentiel, Champoluc
Fin fisk på hög höjd

Andreone – man kallas så i Italien om man är stor och heter Andrea – har sitt hjärta vid vattnet. På sommaren driver han den lilla fiskdammen utanför byn. Dessutom är han en hejare på att tillaga fisk i alla dess former, på den lilla mysiga och gästvänliga krogen L’Essentiel, mitt i byn. Och med en av Champolucs bredaste menyer hittar du även andra specialiteter från området, väl varvade med rätter inspirerade av övriga Italien.

Vi har svårt att motstå carpaccio på bläckfisk till förrätt och det aromatiska grillade lammet, men det är bland desserterna som kockarna briljerar mest. Torroncino eller mörk choklad med lagrad rom toppar listan. Och när matupplevelsen ackompanjeras av skön musik på rätt volym är stämningen på topp hos Andreone och hans fru Michela.

L’Essentiel
Route Ramey 10, 110 20 Ayas-Champoluc, Tele: +39-0125-30 81 24

 

5 andra sköna krogar i Courmayeur

Pizzeria Tunnel
Byns bästa och knäppaste pizzeria. Övervåningen har så låg takhöjd att stället bara anställer korta servitörerer (max 160 centimeter i strumplästen). Två bagare levererar enorma pizzor i rasande tempo och spelar technomusik på hög volym. Prisvärt och alltid proppfullt.

Mont Frety
Lyxig men prisvärd krog och pizzeria som ligger ett stenkast från huvudgatan Via Roma, på väg mot kabinbanan. Köket har en stjärna i Guide Michelin. Bra fisk och kött. En turistmeny med fyra rätter kostar 30 euro, pizzorna går på 8-12 euro.

Christiania
Populärt lunchställe på Plan Checrouit som serverar goda pizzor. Skidlärarnas favoritbar. Bra stopp för en espresso på morgonen eller för en öl på slutet av skiddagen innan du tar kabinen ner till byn. Med röd jacka och solbränt ansikte smälter du in i sällskapet.

Chateau Branlant
Elegant liten skidkrog som är granne med skidrestaurangen Chiecco. Hög mysfaktor inne och solig terrass ute. Dagens pasta och en flaska Anselmet, Aostadalens bästa rödvin, rekommenderas, liksom efterrätterna som smakar fantastiskt.

Chez Ollier
Soligaste terrassen i Courmayeurs skidområde om du blir sugen på en espresso eller cappuccino under förmiddagen. Stor balkong i sydläge lockar italienska och utländska stamgäster och livsnjutare. Bra luncher – skam vore det annars i Italien.

 


Text: Henrik Hultberg • 2014-09-28
ArtiklarCerviniaChampolucCourmayeurItalien

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen