5fd921a2a4818

Artiklar

Paradiset norr om polcirkeln

Lynniga Lyngen kan vara en lyckträff eller mardröm, så är det med skidåkning norr om polcirkeln. Följ med på magiska skidäventyr i Norges mest storslagna fjällpanorama.

Text: Åka Skidor • 2014-10-01 Uppdaterad 2014-10-01

Vad är det som gör Lyngen så speciellt? Varför bege sig mer än 300 kilometer norr om polcirkeln för att gå på topptur? Ja det är i varje fall inte det ökända vädret som lockar. Här rullar stormarna från Norska havet in över oskyddat land. Det är som allra värst när de kommer från nordväst. Men vindarna och stormarna för åtminstone det goda med sig att de klär de mörka fjällen i kritvit vinterskrud redan i oktober.

Nåväl, när förutsättningarna är de rätta finns det ingen vackrare plats att åka skidor på. Här står 1 500 meter höga snöklädda toppar och vinglar just vid vattenbrynet av ett salt och grönt hav. Lite längre söderut, i Jiehkkevarrimassivet når topparna över 1 800 meter. Den höjden i närkontakt med havet är unik och finns ingen annanstans i världen.

Lyngsalpan, som norrmännen kallar området, är ett naturskyddsområde som utgör merparten av den nio mil långa och knappt två mil breda Lyngenhalvön. Området består av höga alpina toppar, glaciärer, platåer och trånga dalgångar.

Klättrarna hittade dessa toppar redan i slutet av 1800-talet. 1940 kom svenska spänstfenomenet och gymnastikdirektören Gillis Billing och genomförde den första vinterbestigningen av Stortinden. Och så fortsätter toppbestigningarna fram till våra dagar. Under 80-talet började man gå på skidor på allvar i området och det skrevs om ”folkvandring” upp på Jiehkevarri och Storgalten längst i norr.

Här finns rester av 7 000 år gamla bosättningar. Under 1500-talet omtalades folket här som ”Skridfinner” och man gick helt säkert på skidor. Härifrån härstammar också ett mycket gammalt uttryck skrida á skium, vilket naturligtvis betyder ’gå på skidor’. Men syftet med att gå på skidor var nog ett annat än vårt.

Kalla fakta

Platsen
Lyngenalperna ligger i Nordnorge, strax öster om Tromsö. Skidåkningen startar i regel vid havsnivån och sträcker sig ända upp till den högsta toppen Jiehkkevárri, 1 833 meter. Säsongen sträcker sig från februari till maj.

Resa
Flyg via Tromsö till Sörkjosen med SAS. Därefter återstår ett par ynka mil. Bil är mer eller mindre ett måste för att transportera sig runt i trakten.

Boende
Lyngen Lodge arrangerar toppturer med guide, båttransport och suveränt boende.
www.lyngenlodge.com

Mer information
Boken Toppturer i Norge, är en utmärkt guide till turer i Lyngen. Köp den på http://www.topptur.nu eller http://www.calazo.se


Text: Åka Skidor • 2014-10-01
ArtiklarLyngenNorge

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen