5fd93d4d18d25

Sommar i parken

Är du en parkråtta av rang? Gråter du blod när säsongen snopet tar slut? Då kanske en norsk glaciär, med en av Europas bästa parker och utsikt över den storslagna Hardangerfjorden kan vara något...

Text: Johan Weimer • 2014-10-01 Uppdaterad 2014-10-01

Du har säkert hört det positiva snacket om sommarskidåkningen Folgefonna – Norges tredje största glaciär som vilar mellan Hardangerfjorden och Sørfjorden, cirka 2,5-timmars bilfärd från Bergen.
Här ordnas ett antal träningsläger för olika sorters skidåkare, bland annat av Henrik Windstedt och vapendragaren David Kantermo som står bakom What Summercamps där det i första hand handlar om att kombinera skid- och brädåkning i park med eftermiddags- och kvällsaktiviteter som skate, studsmatta, fotboll, klipphoj ner i fjorden och vattenhopp, bland annat – whatcamps.com.

– Folgefonna har en otroligt bra park som utan tvivel hör till de bästa i Europa och du kan även cruisa i pisten, tura, friåka och njuta av hela den spektakulära grejen med sommarskidåkning, berättar mästerfotografen Mattias Fredriksson som gästat platsen ett antal gånger.
Mattias vittnar dock om att det är flackt, betydligt mycket flackare än i Stryn som han menar är ett solklart mycket bättre alternativ för dig som är ute efter bästa möjliga friåkning.

I Folgefonna kan du para intensiva och vintriga förmiddagar på fjället med softa och somriga eftermiddagar i värmen och grönskan nere vid Hardangerfjorden i byn Jondal. Det bästa boendet är Gjestehuset mittemot kyrkan. Här ingår frukost, lunchpaket och buffémiddag – perfekt för dig som vill spendera dagen uppe på glaciären, 20-25 minuter bilfärd från Jondal.

Vägen upp är storslagen och kurvig. Mysiga och typiskt norska små gårdar passeras och innan du vet ordet av är de utbytta mot flera meter höga snövallar. Väl framme på 1 200-meters höjd är det bara att ta släpliften vidare upp och köra igång.

I år öppnade glaciärskidåkningen den 1 maj och tanken är att den ska fortgå så längt in i augusti som möjligt, det finns även framtida planer på att förlänga säsongen ytterligare.
För den som söker variation kan vi rekommendera fjällvandring, dels på Folgefaonnaglaciärens blåis men även mellan orterna Breidsete och Osadal – turen går genom skogs- och fjällterräng, utmed sjöar och älvar, på en höjd av 460–818 meter över havet.

Kalla fakta

Läge
Folgefonna ligger mellan Hardangerfjorden och Sørfjorden cirka 2,5-timmars bilfärd från Bergen dit du kan flyga smidigt.

Säsong
Släpliften på glaciären går denna säsong från och med den 1 maj och så länge som möjligt in i augusti.

Liftkort
Prisexempel för vuxna:
1 dag 360, en vecka 1 550 och säsongskort 3 900 norska kronor. http://folgefonn.no

Boende
Gjestetunet, prisvärt och bra. http://www.folgefonn-gjestetun.no


Text: Johan Weimer • 2014-10-01
FolgefonnaNorge

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen