5fd93d3b557dd

Hemtrevligt i St Anton

På 1980-talet var Mikael Landström skibum i St Anton och diskade för att försörja sig. Nu har han återvänt till sin favoritskidort, där han driver Hotel Valluga.

Text: Patrik Leje • 2014-10-06 Uppdaterad 2014-10-06

För trettio år sedan drog Mikael Landström till Arlberg för att åka skidor.
– Jag var ung och nydumpad. Jag bodde hos en tjejkompis och vi jobbade på olika hotell i St Anton. Jag diskade och åkte skidor. Jag älskade det livet. Det var en rolig tid.
Det blev flera säsonger som skibum i St Anton för Micke, sedan tog en karriär i rese- och hotellbranschen fart. Under många år jobbade han på Sunwing. Idag driver han med framgång två hotell på Mallorca – prisbelönta och populära Portixol och Esplendido – och för några år sedan köpte han ett slitet hotell från 1950-talet mitt i St Anton, ett stenkast från huvudgatan, som totalrenoverades.

Mickes fru Johanna har inrett de tre hotellen. Det är ett stilmedvetet inredningsproffs som har gjort jobbet. Rummen känns lyxiga men mysiga. Stilen är enkel men elegant med vackra trämaterial.
En modern hiss på ut- och insidan av huset bjuder på överraskande fin utsikt över byn och bergen. Spa-avdelningen har en vacker pool, sköna vilstolar, sängar och en ångbastu med röd mosaik.
En liten snygg bar med vackra lampor i varma färger känns inbjudande. Restaurangen med spanskinspirerad meny (och personal från Mallorca) går i samma stil. I loungen finns ett biljardbord, sköna fåtöljer och en vinylspelare med tillhörande skivsamling.

I entrén är det modernare: ett par nya Apple-datorer finns tillgängliga för gästerna. Dovhjorten i loggan ovanför hotellets entré går igen i detaljer som rumsnycklar och kitschiga jakttroféer i vit plast på väggarna.
– Jag vill att det ska vara snygg inredning, förstås, modernt men hemtrevligt. Det ska inte kännas stelt att bo på hotell. Jag gillar när gästerna slappnar av och känner sig som hemma. Du vet, knallar omkring i morgonrock eller underställ, förklarar Johanna.

Trenden är tydlig i St Anton. Boutiquehotellen blir fler. Den historiska och klassiska bykärnan har fått en ansiktslyftning. Gamla nedgångna hotell har renoverats och lockar en ny och mer välbeställd publik än det St Anton som Micke kom till på 1980-talet. Till och med afterskimeckat Mooserwirt har satsat ölintäkterna på att bygga ett lyxigt hotell, ljudisolerat förstås eftersom det ligger vägg i vägg med Österrikes vildaste afterskiparty. Men Åka Skidor bor hellre på Valluga. Inte för att hotellet är svenskt, utan för att det är ett av de bästa hotellen i Alperna. 

Kalla fakta

Hotell Valluga
Hotell Modernt boutiquehotell som byggdes 1952 och som nyligen har renoverats.
Läge Centralt, hundra meter från huvudgatan och en fem minuters promenad till närmaste lift, Galzigbahn.
Rum Storleken på dubbelrummen varierar från 23–30 kvadratmeter. Enkelrummen är på 15 kvadratmeter. Familjerum finns med fyra bäddar (34 kvadratmeter) och sviten är 60 kvadratmeter stor. Samtliga rum har platt-tv, dvd och cd-spelare, Ipod-docka, wifi, te-/kaffebryggare och minibar.
Restaurang och bar Modern och internationell meny med rätter från Tyrolen och Spanien. Baren serverar öl, Glühwein och cocktail. Barmeny finns.
Pris Dubbelrum med frukost och halvpension kostar 18 000–23000 kronor för två personer en vecka beroende på säsong. Pris för dubbelrum per natt varierar från 2 000 till 2 300 kronor.


Text: Patrik Leje • 2014-10-06
FrankrikeSt Anton

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen