5fd93d2cf11ef

Topp 10 i Alagna

Alagnas slogan är Freeride Paradise, och nog lever skid­åkningen upp till löftet. Vi tar pulsen på Italiens bästa skidort för friåkning och levererar en topplista på pärlor man inte bör missa i den charmigaste byn i Monterosa Ski.

Text: Henrik Hultberg • 2014-10-13 Uppdaterad 2014-10-13

1 Gran Couloir Stolemberg/Balmadalen
Om man är i Alagna för första gången så är det här ett åk man bör få koll på direkt. Det finns tre rännor som leder ner i den enorma Balmadalen. Två av dem är smala och branta och ligger just bakom topp­stationen på Funifor-kabinen. Men som skön inkörsport till Alagnas friåkning rekommenderas en kort hajk på tio minuter upp på Stolemberg-rygge­n. Här finns en bred och kort ränna som leder rätt ner i paradiset. Var försiktig vid insteget efter snöfall. Ibland är risken för laviner stor just här.
När åket väl öppnar upp sig finns enorma ytor för hög fart och vida svängar. Vill man bara ligga och loopa detta fantastiska åk kan man effektivt traversera tillbaks in i systemet vid mellanstationen Bocchetta delle Pisse, annars återstår mer än tusen fallhöjdsmeter i lekfull terrän­g med smårännor och dropp. Efter den lilla byn Bors glider man ner längs forsen tillbaks mot byn på en lång transport. Är det snöfattigt så får man avsluta med en promenad på en dryg kilometer, eller ringa efter en taxi på telefon +39-0163-922993.

2 La Malfatta
Det här är ett offpiståk man inte får missa om man är här för att åka de mytomspunna åken. Alagnas bergsguider vet vägen hit och väl vid mynningen till det snorbranta insteget hjälper de till att fira ner dig 20-30 meter. Ibland, när snöläget är gynnsamt, går det att göra åket utan firning.
Väl under instegets branta parti väntar ett stort jämnbrant face som tillfredsställer de flesta åkare både vad gäller längd och lutning. När allt annat blivit sönderblåst ligger pudersnön ofta knädjup här. Resten av åket består av lekfulla böljande åsar med spridda rhododendronbuskage, och äventyret avslutas med en lång transportsträcka – samma som på Stolemberg-åket.

3 Valle dell’Otro
Efter en hajk på 20 minuter från Salatipisten står du snart uppe i Zube-passet på 2 874 meters höjd med välförtjänt panoramavy över Monterosa-massivet. Härifrån har du en hel dalgång – oftast för dig själv. Otrodalen vrider mot syd så åket avnjuts med fördel under den första halvan av vintern.
Öppna åket i fallinjen över stora böljande ytor, håll vänster vid forsen och skida säkert ner för de branta sydsidorna till byn Pianmisura. Därpå följer offpiståkning utför ängar, förbi vackra Walserbyar och genom gles skog resterande 700 fallhöjdsmeter ner till Alagna.

Krogar av rang

4 Ristorante Unione
Ett Folkets hus med matsal. En trappa upp hörs ofta tonerna från bykörens stämsång eller klackarna från folkdanslaget. I stugvärmen inne hos Paola & Co. är det nästan alltid god stämning. Mustiga dofter från köket blandas med muntra tillrop från saliga skidåkare och gourmander på jakt efter lokala delikatesser. Hästfilé, gnocchi med castelmagno-ost och åsnefilé med schalottenlök och karamelliserad balsamvinäger hör till favoriterna.

5 Fum Diss
Denna anrika inrättning har funnits med sedan stämsvängens tidevarv. I den lilla hussamlingen ett par hundra meter ovanför liftkortskassan äter man äkta lokal husmanskost. Polenta av Guds nåde, salsiccia och hemmagjorda köttgrytor landar om vartannat på bordet och mättar lätt de allra hungrigaste skidåkarmagar.

6 Café delle Guide
När solen skiner på nyfallen snö och man är lika hungrig på att åka skidor som på att äta något gott är det läge att stanna till på uteserveringen på Café delle Guide. Här ser Eli och hennes sköna personal till att du snabbt kan fylla på med pizza, pasta eller kallskuret.
Att sitta en stund i solen vid kyrkan mitt i byn och vila benen efter det förmiddagslånga åket ger en känsla av tillfredsställelse som bara en frälst friåkare förstår. Sen är man snabbt på väg upp med kabinen igen.

Topp 10 i Alagna
Foto: Tomas Arlemo

Sov gott

7 Montagna di Luce 
Detta charmiga skidåkarhotell ligger vägg i vägg med walsermuséet och drivs av den legendariska bergsguiden Sergio Gabbio och hans besättning. Här stannar man gärna kvar på hotellet på halvpensionsmiddag också eftersom restaurangen är en av byns bästa. http://www.montagnadiluce.it

8 Hotel Cristallo 
Byns bästa hotell med fyra stjärnor. Ett skönt spa erbjuder massage och bastu för slitna skid­åkarmuskler. Bra restaurang med sofistikerade maträtter. Rummen är rymliga och individuellt inredda. Mitt i byn och nära till allt.
http://www.hotelcristalloalagna.com

9 B&B Mirella 
Det är svårt att känna sig mer välkommen än hos Emanuela och hennes familj. Här bakade hennes man och son mästerliga bakverk och skapade konst av choklad i husets egen “cioccolateria”, tills det blev för mycket jobb. Numera serveras bara frukost, men den går å andra sidan inte av för hackor. Ett stenkast från äggliften som tar dig upp på berget. http://www.residencemirella.com

Byns bästa vattenhål

10 Am Bacher Wi 
I den lilla hålan Alagna har man så klart också ett enoteca, en vinbar, av rang. Här kan du frossa i Barolo, Barbaresco och lokala druvor av klass. En löjligt kvalitativ italiensk afterski. Även senare på kvällen kan det bli bra drag i baren här, när man ska smälta all god mat med någon av de delikata grapporna.


Text: Henrik Hultberg • 2014-10-13
AlagnaItalien

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top