5fd9217838c72

Artiklar

Liftanläggning åtalas efter lavinolycka

Nu åtalas skidanläggningen Hamrafjällets lift AB för att de brustit i säkerhetsrutinerna efter en lavinolycka i Tänndalen där en pistör omkom.

Text: • 2014-11-13 Uppdaterad 2014-11-13

Olyckan inträffade i februari 2012 då två pistörer på skidor skulle kontrollera lavinrisken i ett offpistområde. En lavin utlöstes och skidpatrullen drogs med i snömassorna. Pistören som överlevde hittades efter en kvart och den andre som omkom hittades först efter 40 minuter.

”Enligt rättsläkaren så hade möjligheterna att han skulle ha överlevt varit större om han hittats snabbare”, säger åklagare Christer Jarlås till Ekot.

Enligt åtalet brister skidanläggningen på flera punkter: skidpatrullen hade inte tillräcklig skyddsutrustning, det fanns bristande rutiner vid bedömningsarbetet av lavinrisken och den övriga personalen hade inte tillräckliga kunskaper i lavinsök.

 

Liftanläggning åtalas efter lavinolycka
Foto: Destination Funäsfjällen AB

Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott med vållande till annans död och kroppsskada.

Åklagare Christer Jarlås känner inte till något tidigare fall där åtal väckts mot skidanläggning mot bristande säkerhet i samband med en lavinolycka. Han yrkar på en företagsbot på 1,8 miljoner kronor. Det anklagade företaget Hamrafjällets Lift AB:s advokat säger till Ekot att bolaget förnekar brott.


Text: • 2014-11-13
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen