Lucas Stål Madison lägger en handplant på Mt Hood, Oregon. Foto: Ethan Stone

Artiklar

Svenska åkare nominerade till SOTY

Inte mindre än tre svenskar är nominerade till Skier of the Year i Freeskier Magazine i USA. Bland världens bästa skidåkare ska en utses till titeln.

Text: • 2014-11-16 Uppdaterad 2014-11-16

Redaktionen bakom Freeskier Magazine har reflekterat över säsongen som varit och valt ut några av världens bästa åkare, från stora tävlingar såsom X-games, OS i Sotji, Nine Knights med fler, till nya skidfilmer och webb edits. Nu är det upp till läsarna att rösta på sina favoriter.

Från säsongen som har gått är det flera svenskar som imponerat på jänkarna. Inga mindre än Henrik Harlaut, Jesper Tjäder och Lucas Stål Madison har nominerats. Henrik Harlaut vann titeln i fjol samt 2011. För första gången någonsin är Jesper Tjäder och Lucas Stål Madison nominerade till Skier of the Year och Åka Skidor har snackat med den senare uppstickaren, Lucas Stål Madison, som fick beskedet om nomineringen från sina polare i skidåkargänget The Bunch.

Svenska åkare nominerade till SOTY
Lucas Stål Madison har blivit nominerad till Skier of the Year. Foto: Markus Amnegård

”Det är en av de största nomineringarna för skidåkning i min genre, så det var mäktigt att få veta att jag var nominerad. Kul också att höja svenskkvoten lite”, säger LSM.

Varför tror du att du blev nominerad? 
”Eftersom jag varken tävlar, hoppar stora hopp eller droppar stora klippor så borde mitt nya sätt att åka skidor på och mina filmdelar som delvis visar detta, vara anledningen till nominerningen. Det är en style som är inriktad på att släppa taget om åsikter och tankar och bara åka av! När jag säger att jag försöker gå utanför min ”comfort zone” menar jag inte att prova galna stunt utan mer att försöka tänka i ett nytt tillvägagångssätt. Lättare sagt än gjort, det enda som funkar är att släppa taget. Det är när jag lyckas med det som kreativiteten och tricken kommer av sig själva. Sedan så fort jag har samlat ihop de här nya tricken och släppt dem på internet så blir jag mindre tvungen att gå vidare för då har redan ett tjugotal kids lärt sig dem tricken och postat egna videos med dem, haha! Så det är ett konstant skapande, men det är det jag brinner för och det är väldigt roligt när industrin börjar uppskatta det.”

Svenska åkare nominerade till SOTY
LSM. Foto: Ethan Stone

 Nämn något från gångna säsongen som var extra stort för dig!
”Att åka street skiing i Minnesota och shredda puder i Mt Baker!”

Vad händer den här säsongen?
”Har lite olika projekt på g, kommer bland annat att samarbeta tightare med filmare och fotografer, kommer producera massa galna filmideér, så håll utkik på instagram (@LSMyo) och här på Åka Skidor. Sedan kommer det vara fullt upp med den sista filmen i The Bunch’s trilogi!”

 Vad ser du fram emot just nu?
”Efter en höst med sponsorer, events, möten, planläggningar och budgetslipningar så ska det bli så skönt att bara bo i Pär Hägglunds stuga i Funäs, äta god mat, kanske läsa någon bok, mycket yoga och en massa skidåkning! fasen vad gött!”

Skier of the year

Amerikanska Freeskier Magazine anordnar utmärkelsen Skier of the year. De väljer ut vilka som ska nomineras, sedan är det upp till läsarna att rösta vidare sina favoriter. Röstningen sker i ”head to head” format.

Nomineringar herr:
Alex Beaulieu-Marchand, Cam Riley, Chris Logan, Clayton Vila, Cody Townsend, Dane Tudor, David Wise, Gus Kenworthy, Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Joss Christensen, Karl Fostvedt, Lucas Stål Madison, Nick Goepper, Nick Mc Nutt, Parker White, Phil Casabon, Richard Permin, Sammy Carlson, Tanner Hall

Rond I pågår t.o.m 17/11. Tio åkare går vidare till rond II, som startar 18/11.

Nomineringar dam:
Angel Collison, Dara Howell, Devin Logan, Elyse Saugstad, Kim Lamarre, Lynsey Dyer, Maddie Bowman, Maggie Voisin, Marie Martinod, Tatum Monod

Rond I pågår t.o.m 17/11 Top 5 går vidare till rond II.

Klicka här för att gå in och rösta på vem du tycker ska vinna Skier of the Year.


Text: • 2014-11-16
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen