Efter en lång rehabilitering kan nu Jens Lauritz från Åre åka skidor igen. Foto: Nicklas Blom

Artiklar

Skulle inte kunna gå igen – åker nu skidor

Jens Lauritz skadades allvarligt i samband med SM i puckelpist i vintras. Läkarna trodde inte att den 21-årige landslagsåkaren skulle kunna gå igen men nu är han tillbaka på skidor.

Text: • 2014-11-17 Uppdaterad 2014-11-17

“Det var en sådan där krasch man gör hundra gånger men just denna gång gick det fel och jag landade på nacken”, berättar Jens.

Olyckan inträffade i februari i år under SM i puckelpist. När han skulle ta sig nerför banan föll han så illa att han bröt nacken.
“Det var på slutet av dagen och jag var lite ofokuserad, jag skulle bara ta mig ner men fastnar lite i en puckel och då gick det som det gick.”

Jens var hela tiden vid medvetande men kunde inte röra sig från axlarna och ner. Han blev först förd till sjukhuset i Östersund där han röntgades.
“Läkaren tog in mina föräldrar och min flickvän i ett annat rum och berättade för dem att jag troligtvis aldrig mer skulle kunna gå. De kom in till mig och berättade. Det var jobbigt att se dem så ledsna, jag sa att jag kunde röra lite på stortån.”

Beskedet om att han inte skulle kunna gå igen sjönk in först ett par dagar senare. 
“Då började jag tänka att det här kanske går riktigt illa, mitt liv blir inte som det varit.”

Tillbaka på Östersunds sjukhus, Jens ansträngde sig för att röra på tårna men kunde inte känna sina ben eller fötter. Efter röntgen lyckades han röra lite lite på tån så att doktorn såg, om vilket han sa var väldigt bra nyheter. Ändå transporterades Jens vidare med flyg till Umeå. Väl på sjukhuset där opererades han.
“Ryggkotorna hade flyttat på sig och låg fel. Läkarna opererade bort en disk i ryggen och ersatte den med en liten ståldisk, en slags stålbur som ska hålla isär kotorna.”

Skulle inte kunna gå igen – åker nu skidor
Jens Lauritz chillar under landslagsträningen i Zermatt. “Jag ville åka hit för att säga hej till alla kompisar och för att testa att åka skidor igen”, säger 21-åringen. Foto: Anders Olofsson

Allt eftersom Jens tillfrisknade fick han en sjukgymnast att träna med. Efter en månad kunde han ta små, stapplande steg med rollator som snart blev till stabilare steg utan hjälpmedel. Nu har det gått över åtta månader sedan Jens bröt nacken och han har tränat mycket för att komma tillbaka dit han var innan olyckan.
“Just nu är det jättebra med mig, jag har läkt till 95 procent i benstrukturen. Jag har lite balanssvårigheter kvar men det artar sig. Jag kan spela lite hockey och åka skidor. Mitt mål var att kunna gå igen och allt utöver det har varit en bonus. Det är helt fantastiskt att det har gått så bra!”

Skulle inte kunna gå igen – åker nu skidor
Jens på skidor i Zermatt i oktober. Foto: Anders Olofsson

Förra månaden var Jens i Zermatt med lansdlaget som kör sin försäsongsträning där. Han ville åka dit och träffa alla kompisar på världscupstouren och testa att åka skidor.
“Det var första gången som jag stod på skidor sedan olyckan och jag kände mig väldigt tacksam över att få chans att göra det igen. Det var nästan lite nostalgiskt på något sätt, man får mycket minnen och känslor som kommer tillbaka. Jag har tappat 14 kilo i vikt och är lite svag i kroppen och det kände jag av men själva skidåkningen kändes naturlig.”

Hur har det här som du har gått igenom påverkat dig? 
“I somras hade jag en identitetskris, jag visste inte om jag skulle kunna åka skidor igen. Vad skulle jag göra av mitt liv? Jag hamnade lite i en depression. På samma gång har det varit en otrolig resa där jag har lärt mig väldigt mycket om sig själv. Det hela kunde ha gått bra mycket sämre.”

Vad händer nu?
“Främsta fokus är att bli helt bra i kroppen igen och få bort balanssvårigheterna för de är inte helt borta än. Jag är inte tillräckligt bra för det som krävs för att vara på världstoppen. Efter att ha nått det målet får jag ha en diskussion med landslagsledningen. Sedan får jag se om jag fortsätter eller inte men jag brukar säga att jag ska fortsätta. Jag längtar i alla fall efter att säsongen ska börja så att jag får åka mer skidor!”

SVT har gjort ett inslag om Jens Lauritz.


Text: • 2014-11-17
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top