5fd94823876a0

Galen speed riding i oåkbar terräng

"Vi ville åka skidor någonstans där världens bästa skidåkare inte kunde åka!" Häng med speed ride-gänget till onåbara bergskedjan Alaska Range.

Text: • 2014-12-09 Uppdaterad 2020-12-16

Speedriding är en blandning av friåkning och paragliding. Det är en extremt farlig sport och sägs vara svår att lära sig. Men den ger också utövaren tillgång till terräng som annars skulle vara otillgänglig. 

”Jag har vuxit upp i Alaska och har alltid tittat på bergen och drömt om hur det skulle vara att åka skidor nerför varenda topp. Alaska har varit lekplatsen för friåkare i över 20 år nu och det är en av de sista platserna i Nordamerika där glaciären fortfarande dominerar landskapet”, säger Jon DeVore.

Sporten ökar i popularitet, främst i Frankrike och Schweiz.

I dokumentären The Unrideables: Alaska Range reser Jon DeVore, en av experterna, till Alaska Range med ett team elitutövare inom sporten. Tillsammans ska de utvecklas i Nordamerikas mest avlägsna och krävande fjällmiljö.  

Hela dokumentären kommer i januari.


Text: • 2014-12-09
Video

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen