”Det är så jävla fint i Sveriges vildmark. Jag har alltid velat göra en lång tur och vara ensam länge i vildmarken. Jag hade funderat på Grönland men kände att jag ville upp till Riksgränsen där jag jobbat och bott länge förut. Av bara farten drog jag ändå upp till Treriksröset. Det var fantastisk härligt att få vara ute och njuta.” Foto: Nicklas Blom

Färdades 125 mil ensam i svenska vildmarken

När Åka Skidors fotograf Nicklas Blom normalt har som allra mest att göra i mars-april tackade han nej till alla jobb och såg till att det var tomt i kalendern. Han ville göra sitt livs äventyr. Under 39 dagar färdades han från Åre till Treriksröset med hundspann – en resa på 125 mil.

Text: • 2015-01-07 Uppdaterad 2015-01-07

Nu på fredag sänds äventyret i form av dokumentären Heading North på SVT2, då Nicklas Blom åker hundspann genom Sveriges vildmark. 

Tankarna på att göra en längre tur och vara ensam i vildmarken har funnits med Nicklas länge. Han jobbade och ”reste som en jävla galning” och visste knappt om det var Ryssland eller Frankrike som han vaknade upp i.
”Jag tänkte att nu gör jag det här. Nu skaffar jag hundar även om jag inte har tid”, berättar han.

Ett halvår innan avfärd var hundarna på plats och träningen kunde börja.
”Det går inte förbereda sig för det okända. Jag såg till att vara ute otroligt mycket. När jag startade expeditionen hade jag kört lika långt och gjort nästan lika många övernattningar, som under själva expeditionen, för att se att jag hade allt som jag behövde. Ibland handlar det om att släppa taget och chansa, jag kunde inte planera allt till 100 procent utan vägen blev till under tiden.”

Han berättar att han har varit ute väldigt mycket de senaste tio åren och att det aldrig har hänt något, ”om man är ute själv är man otroligt försiktig”. På några ställen där Nicklas körde över frusna sjöar låg fullt med vatten på isen men han var aldrig rädd.
”Skulle jag gå igenom har jag en plan för det med. Det gäller att alltid ha planer om man är osäker men man kan ofta se på terrängen om det kommer funka eller inte.”

Paradiset norr om polcirkeln

Vad lärde du dig om dig själv under äventyret?
”Det som jag fick bekräftat var att man ska ta det lugnt. Så fort det kommer situationer när man tänker ”shit” eller är frusen och kall eller kör vilse, då är det bara att stanna. Stopp, nu stannar vi för dagen, det är otroligt viktigt att vila. Jag såg till att få mycket vila under turen och hundarna måste också vila och tas om hand. Man måste ta det lugnt, det är omöjligt att göra turen om man skulle hetsa, då går det åt helvete.” 

Stötte du på svårigheter som gjorde att du tänkte att nu skiter jag i det här?
”Nej, jag hade en svacka mentalt en kväll på hela turen. Inte så att jag skulle avbryta men jag kände att det hade varit skönt att prata med någon. Jag var själv med hundarna och jag gav energi till dem hela tiden. Efter någon månad hade det varit skönt om någon annan kom och hängde med för en dag och sa ’jag fixar allt, häng efter mig’. Just då var det ansträngande mentalt men jag tror att man har mer svackor hemma.”

Såg du några sköna linjer som du skulle vilja skida?
”Ja faktiskt! Det finns en hel del sköna berg och jag såg många fina linjer men de ligger svåråtkomligt till. Kanske att jag åker tillbaka i vinter, kanske med ett gäng skidåkare, utan att säga för mycket.” 

Färdades 125 mil ensam i svenska vildmarken
”Jag har varit på en jättehärlig semester! Det var såklart jobbigt ibland men inte alls så jobbigt som jag tror att folk kan tro. Det är jobbigare att bygga hus och få barn.” Foto: Nicklas Blom

Från början var det inte tänkt att äventyret skulle resultera i en dokumentär utan Nicklas ville filma material till minne av resan.
”Jag har stått och filmat mig själv på fjälltoppar och allt som jag säger är inte så friserat. Det känns naket och äkta samtidigt som det är lite läskigt att det ska visas på tv.”

Någonstans i bakhuvudet hade ändå idén funnits, går det att göra något på det här? Nicklas kontaktade Niklas Allestig, som gjort Free Radicals-filmerna, men han var helt ointresserad. Efter att ha sett materialet ändrade han sig direkt.

”Jag har filmat nästan allt själv förutom några filmsekvenser där Niklas kom och filmade mig i Åre. Det här är vår film. Han har satt ihop den för han har en jävla feeling och är duktig på att klippa. Det är en feel good-dokumentär och det är den känslan som filmen ger som jag har haft i kroppen när jag var ute.”

Vad vill du med dokumentären?
”Först ska den visas på SVT men sedan finns det en plan för filmfestivaler lite längre fram.”

Färdades 125 mil ensam i svenska vildmarken
”Hundarna älskar det här livet.” Foto: Nicklas Blom

Det har satsats mycket på musiken i Heading North. Ian Person, gitarrist från The Soundtrack of Our Lives, har skrivit musiken till dokumentären. Att betala för egen musik som var specifikt skapad till Heading North var viktigt för Niklas.

”Vi lever i en tid där alla gör sina små edits och snor musik till sina videos, lägger ut dem på facebook och får sedan 200 likes. Man ska inte sno musik! Snor man musiken då är det samma sak som att sno mina bilder och sedan så tycker jag att man måste ha något att berätta. Allt som filmas görs så jävla snyggt och folk har drönare och red-kameror men det finns inget innehåll, det är bara snyggt. Några dokumentärer är väldigt bra men man kanske vill ha mer innehåll och tanke än att det bara är snyggt.

Och det får man i din dokumentär? Tanke och innehåll?
”Japp och mindre snyggt! Haha, lite skit på linsen, kameran pajade vid något tillfälle så jag fick filma med telefon. Man får mycket innehåll.” 

Färdades 125 mil ensam i svenska vildmarken
Expeditions-selfie. Foto: Nicklas Blom

Om du hade gjort om expeditionen, vad hade du gjort annorlunda?
”Ingenting. Man hade kunnat göra expeditionen med sponsorer men då är det folk som ska lägga sig i en del saker. Jag kallar den för egotrippen, det var viktigt för mig att göra som jag själv ville och inte till exempel känna att jag måste hinna till ett visst ställe inom en viss tid. Planen var att få vara ute i två månader och det var viktigare än att jag tog mig fram till Treriksröset, jag ser inget värde i att nå en stenbumling. Jag vill ha mer tid utomhus.”

Det är snart två år sedan som Nicklas gjorde expeditionen men han säger att han ”lever kvar i bubblan”. Han är ute med hundarna och kör flera gånger i veckan och jobbar med en fotobok om äventyret, som ska släppas till hösten. Han skulle gärna göra om turen.

”När jag närmade mig slutet ville jag fortsätta. Det är ett enkelt liv samtidigt som det är fysiskt och psykiskt tungt ibland men man har inte så mycket att förhålla sig till jämfört med det vardagliga livet. Att vara ute är fritt och härligt, det är så vi ska leva. Jag hade gärna gjort någon mer längre tur men det kostar ju.”

Färdades 125 mil ensam i svenska vildmarken
”Folk måste sluta stressa. Sticka ut i naturen och ha det härligt istället!” Foto: Nicklas Blom

Vad tyckte hundarna?
”De älskar det livet, de var så glada varje morgon att det var helt sjukt. Det är dem som är hjältarna. Vår relation har blivit otroligt stark tack vare äventyret. Min ledarhund gör exakt som jag säger, nu kan jag fickparkera med hundspannet, så var det inte riktigt i början. Jag är med mina hundar varje dag.”

Har du fått försmak på mer äventyr?
”Det är många som undrar det och jag känner mig lite som en rockstar. Det är klart jag vill göra fler grejer men det säger jag inget mer om i nuläget.”

Hemlighetsfulle Nicklas är väldigt glad över att dokumentären visas nu på fredag klockan 19.00 på SVT2, samtidigt som han berättar att det är en konstig känsla då det egentligen inte skulle ha blivit någon dokumentär.

Varför ska vi se Heading North?
”Jag tycker att man ska se den för att jag vill att fler folk ska sluta stressa, sticka ut i naturen och ha det härligt. Kan jag inspirera någon till att dra ut och övernatta ute en natt då är det jättehärligt. Jag tror på fullt allvar att vi håller på att gå sönder så som vi stressar och det är lätt att stressas med. Det är inte hållbart att leva så i längden, man måste ta det lugnt. Gör saker ordentligt utan att stressa så blir det bra.”

På Nicklas hemsida kan du se fler bilder från äventyret. Här är facebook-sidan för Heading North.

Sändningstider:
SVT2 Fredag 9 jan 2015 kl 19.00
SVT2 Lördag 10 jan 2015 kl 10.30 
SVT2 Måndag 2 feb 2015 kl 19.00 
SVT2 Lördag 7 feb 2015 kl 23.35 
SVT2 Söndag 8 feb 2015 kl 12.40

Skid- och miljörulle från vackra Montana
Göran Kropp – äventyraren personifierad

Text: • 2015-01-07
Video

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen