5fd921427ce21

Artiklar

En modern skidblogg– ny blogg på Åka Skidor

Det finns mycket att säga om Åka Skidors medarbetare Mårten Nilson, men han har varken lust eller förmåga att hålla käften om andras eller sina egna tillkortakommanden i skidtillvaron. Därför unnar vi nu Mårten ett eget andningshål där han kan härja fritt med sina frispråkiga åsikter.

Text: • 2015-01-15 Uppdaterad 2015-01-15

Vem är du?
”Tung fråga att lägga på en person så här mitt i veckan. Jag har inte ens druckit kaffe än.” 

Vad kommer du att blogga om?
”Också svårt att svara på. Men jag har intalat mig själv att det kan bli någotsånär bra. Eftersom jag egentligen inte kan jättemycket om skidåkning eller har förmånen att åka lika mycket som vissa andra av bloggarna här, tänkte jag kanske ligga lite lågt med detaljerna. Det är så förbannat mycket att hålla reda på hela tiden för att ens framstå som nästan insatt. Lägg till att jag är lite skadad just nu och inte kan åka för tillfället och allt blir otäckt komplicerat. Plus att det här är en modern skidblogg.”

Ja, vad kommer egentligen namnet En modern skidblogg ifrån?
”Det är min fasta övertygelse att man kommer undan med mycket mer om man sätter ordet ”modern” framför någonting. Lämnar Skistar som referens. Och jag menar, kan miljöministern ha en fiskeflotta och utrikesministern ett oljebolag kan jag tycka att det är helt okej att jag har en modern skidblogg.”

En modern skidblogg– ny blogg på Åka Skidor
Extremskidåkning a’la Mårten.

Varför ska vi läsa din blogg?
”Först tänkte jag vara ärlig och svara att jag inte har den blekaste. Men det kanske inte riktigt inspirerar. Om man, efter att ha kikat runt på de andra bloggarna här blivit bländad av all snö och färgglada loggor och vill tillbaka till den grå verkligheten lite, ja då kan man kika in här, antar jag.
Eller vänta, det där låter kanske lite trist. För att känna sig levande, svarar jag. Om någon undrar kan du säga att jag tänker vara en blandning av Ernst Kirschsteiger och Hans Fahlén.”

Hur är livet som skidåkare?
”Just nu, väldigt platt och skadefrustrerat.”

Berätta något som dina läsare inte vet om dig!
”Jag blev kallad – en destruktiv narr – av en professor i psykologi en gång. Via ett mail skickat en fredagskväll kl. 03:27. Jag säger inte att hon nödvändigtvis hade fel. Jag säger bara att tidpunkten var lite otäck.” 

En modern skidblogg– ny blogg på Åka Skidor

Har du något gött skidminne att dela med dig av?
”Jag minns första besöket på ett badhus i Frankrike och tvånget om de där fantastiskt tajta speedos:en. Det var något visst ändå. Aldrig förr har så många och så osäkra skidpojkar kommit varandra så nära på så kort tid. Vi såg varandra för vad vi var. Enades mot tjejerna. Delade osäkerheten. Övervann våra inre rädslor. Åldrades tio år under timmen i badhuset. Växte som människor, som skidåkare, som världsmedborgare. Tajta badbyxor förbrödrar.”

Eller kanske den gången min vapendragare Silverminken blev lurad av en guide att hajka med upp en sista gång trots att han var helt färdig för dagen. Guiden övertalade Minken på charmigt franskt manér och utlovade dagens, veckans, säsongens, kanske världens bästaste åk.
’It will be ö beutiföööl rön. If you miss this rön you will be sad ok?’
Minken följer med. Efter en ytterst mödosam vandring uppåt syns en halvdöd Mink. Hör Minken! Guiden utbrista – ’Look! Beutiföööl mogööls! Follow my träcks! Allez Allez!’
Att jag samtidigt satt och provade en trevlig ost nere på byn gjorde inte saken sämre.”

Varifrån hämtar du inspiration till åkningen?
”Jag brukar vara lite försiktig med inspiration. Inspiration leder lätt till ambition. Som i sin tur kan leda till en vision om man inte passar sig. Och har väl en vision slagit rot, då dröjer det inte länge innan hybrisen blommar ut i all sin prakt. Och har väl hybrisen slagit ut då vet vi alla hur det inte slutar.”

Vilka tre saker längtar du mest efter i vinter? 
”Ett leende i ansiktet, skidor under fötterna och den där eviga tystnaden som infinner sig exakt när man kliver lite bortanför.”

Namn: Mårten Nilson
Ålder: Vill du ha det i Jordsnurr eller vintrar?
Bor: I paradiset vid Hagas ängder
Set-up: Moment Exit World, ett par Guardians och ett fräscht Trew gear-ställ.
Åkdagar/år: Med risk för depression vågar jag inte räkna.
Favorittrick: Shifty
Intressen förutom skidåkning: Ljuga om skidåkning samt leta efter små vita bollar bredvid en kortklippt gräsmatta.
Bra på: Att ljuga om skidåkning.
Sämre på: Att hålla reda på vad för sorts skidåkning jag ljugit om.
Dold talang eller discotrick: Massor, men de flesta kräver rekvisita.
Musikstil: Dead Kennedys
Favoritfilm: God Bless America
Rädd för: Förutom att bli påkommen med min dåliga grundposition eller att behöva stå för vad jag skriver menar du? Det vanliga tror jag, politiker, religion, människans eviga dårskap, att glappet mellan min fysiska och mentala ålder ska bli för stort och SL’s trafikplanerare. Jag börjar bli mer och mer säker på att M:et i MTR står för Misantropi.
Vad gör dig särskilt glad just nu: Planksteken jag tänker äta imorgon.
Motto: Människor med motton skrämmer mig lite.

Ta del av Mårtens tankar och funderingar på nya bloggen – En modern skidblogg.

Missa inte det bästa från skidvärlden!
Ja tack, jag vill prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev.
Text: • 2015-01-15
ArtiklarBloggarEn modern skidblogg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen