5fd9312458903

Freestyle-VM – större än någonsin

Det spektakulära Freestyle- och snowboard-VM i österrikiska Kreischberg är i full gång och snart börjar alla tävlingar med svenska deltagare att avlösa varandra.

Text: • 2015-01-17 Uppdaterad 2015-01-17

I freestyle-VM deltar grenarna puckelpist, snowboard, freeskiing och skicross. Det är första gången som snowboard är med på freestyle-VM vilket gör detta till det största VM:et någonsin med 333 tävlanden från 23 olika nationer på plats för att slåss om de ädla medaljerna. 

Hög fart, häftiga backar, rails och akrobatiska hopp har gjort att fler och fler fått upp ögonen för freestylegrenarna, speciellt efter OS i Sotji. Det ökade intresset har gjort att SVT nu kommer direktsända tävlingarna med start den 17 januari.   

Puckelpist första svenska deltagarna 
Våra puckelåkare är först ut i VM-backarna av alla svenska VM-deltagare. Den 18 januari är det dags för åkarna att en och en tackla puckelpisten och den 19 januari körs den spännande man mot man kampen i parallellpuckeltävlingen. 
– Det har gått fantastiskt bra under träningen i USA. Det är så små marginaler under tävling och när vi har dem på vår sida tror jag på riktigt framskjutna placeringar, säger David Kantermo, coach. 

Uppladdningen är klar och alla ser nu fram emot att ta sig an pucklarna i Kreischberg. 
– Våra åkare har kapaciteten – jag hoppas att den positiva känslan från USA äntligen ska synas som riktigt bra resultat i Kreichberg, säger Lasse Fahlén, head coach. 

Kolla in grymma volter från träningspasset
Formkurvan uppåt – ser ljust ut inför VM

Uttagna åkare 
Per Spett, Kiruna BK – Sveriges mest rutinerade åkare som också hade sitt bästa VM någonsin senast i Voss. Under USA-touren nådde Per en 13:e plats förra helgen. 

Julia Nilsson, Luleå Freestyle – Julia avslutade förra säsongen med ta sig till super-final och sluta på en fjärdeplats. 

Felix Elofsson, Landskrona Ski Club – världscup-rookien som blev totaltrea på Europacupen förra säsongen har börjat ta för sig på touren. 

Ludvig Fjällström, Åre SLK – JVM-guld och finalplats på OS förra säsongen visar att Ludvig har kapaciteten att slå sig ända fram till pallen. 

Freestyle-VM – större än någonsin
Felix Elofsson och Ludvig Fjällström, bakom Puckelbloggen här på Åka Skidor, kör VM i Kreischberg.

Snowboard med två starka medaljhopp 
Det är snowboardåkarna Måns Hedberg och Niklas Mattsson som kommer representera våra blågula färger både i slopestyle och Big Air. 

De ger sig först in i hetluften den 21 januari när snowboard slopestyle avgörs. Därefter blir det några dagars uppehåll innan det är dags för den spektakulära Big Air-tävlingen den 24 januari. 

Niklas Mattsson hade stor framgång i Big Air under VM 2013 och har ett VM-silver att försvara. För Måns Hedberg väntar några spännande dagar då det är VM-premiär för hans del. 
– Vi har två starka åkare i Niklas och Måns. Med den säsong de har haft hittills åkmässigt så är de helt klart medaljkandidater, säger sportchef Olle Danielsson. 

Uttagna åkare 
Måns Hedberg, Bollnäs Alpina 
Niklas Mattson, Leksand Snowboard & Freestyle Club 

Freeskiingtalanger samlar erfarenheter 
I freeskiing ställer vi upp med en utmanartrupp eftersom alla ordinarie landslagsåkare befinner sig i USA och kör X-Games. 
– Det ska bli spännande att se det här gänget ta sig an slopestylebanan i Kreischberg. De är alla intressanta åkare och det är toppen att kunna ge dem chansen att samla värdefulla VM-erfarenheter att bära med sig in i framtiden, säger sportchef Olle Danielsson. 

Tyvärr blev Åka Skidors bloggare Filippa Ring tvungen att kasta in handduken i sista sekunden efter en knäskada. 

Uttagna åkare 
Jesper Ahlén, Sälens IF 
Erik Lundmark, Umeå Holmsund SK 
Pontus Nordström, Östersund Frösö Slalomklubb. 

Freestyle-VM avslutas med skicross 
Skicrosslandslaget kommer till start med fem åkare. Däribland Anna Holmlund som efter förra säsongens komet-comeback tog en välbehövligt paus men nu är tillbaka i toppen av världscupen med besked. 
− Det känns kul att åka skidor igen jag känner mig hel och frisk vilket jag inte gjorde under hela förra säsongen. Det ska bli härligt att komma iväg på läger i Lofsdalen för att där finslipa formen och ladda mentalt för att knyta ihop säcken i Kreischberg med att bli världsmästare, säger Anna Holmlund och ler. 

Freestyle-VM – större än någonsin
Anna Holmlund och Victor Öhling Norberg tävlar i skicross.

Victor Öhling Norberg som vann förra årets totala världscup får anses vara det största medaljhoppet på herrsidan. 
– Det ska bli grymt kul att ladda i Lofsdalen igen. Vi har använt oss av samma grundplan för att toppa formen under de tre senaste åren via läger i Lofsdalen. Jag ser fram mot att få fram den där känslan av att vara odödlig som jag hade inför OS förra säsongen. Mina chanser att bli världsmästare i Kreischberg är goda. Jag tror på mig själv och jag har åkt grymt bra senaste tiden, säger Victor Öhling Norberg.

Kvalet går den 24 januari och finalerna avgörs den 25 januari. 

Anna Holmlund tog andraplatsen i Val Thorens
Landslagsåkaren missar resten av säsongen

Uttagna åkare 
Anna Holmlund, Sundsvalls Slalomklubb 
Victor Öhling Norberg, Funäsdalens SLK 
Michael Forslund, IFK Mora 
Victor Sticko, IFK Mora 
Viktor Andersson, Vemdalens IF 

Så sänder SVT (svenskt deltagande i fetstil) 

Lör. 17 jan Snowboard halfpipe                  17.55-19.35 SVT2/SVT Play
Sön. 18 jan Freestyle puckelpist             13.55-15.30 SVT1/SVT Play
Mån. 19 jan Freestyle paralellpuckelpist 12.10-13.30 SVT1/SVT Play
Ons. 21 jan Snowboard slopestyle          10.55-12.45 SVT1/SVT Play
Ons. 21 jan Freeskiing slopestyle           13.55-15.45 SVT1/SVT Play
Tor. 22 jan Freeskiing halfpipe                   18.00-19.30 SVT2/SVT Play
Lör. 24 jan Skicross (kval)                       10.25-11.45 SVT Play
Lör. 24 jan Skicross (kval)                       13.05-14.15 SVT Play
Lör. 24 jan Snownboard Big Air               17.55-19.30 SVT2/SVT Play
Sön. 25 jan Skicross (finaler)                   11.55-14.15 SVT2/SVT Play

Följ landslagen i sociala medier

Freestyle (puckelpist) 
Facebook: www.facebook.com/swedishfreesty 

Snowboard 
Twitter: @snowboardsweden 
Instagram: @snowboardteamsweden 
Facebook: www.facebook.com/snowboardteamsweden 

Freeskiing 
Twitter: @freeskiingswe 
Instagram: @freeskiswe 
Facebook: www.facebook.com/freeskiingsweden 

Skicross 
Twitter: @SweSkicross 
Instagram: @skiteamswedenskicross 
Facebook: www.facebook.com/swedishskicrossteam


Text: • 2015-01-17
PuckelpistSkicrossSnowboard

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen