5fd93120f2648

Karin Stöckel pepp inför kommande tävling

Hjärnspöken som dyker upp vid sämst tajming, på startlinjen innan det väl gäller. Inte det lättaste att hantera, fråga bara vår bloggare Karin Stöckel som nu peppar inför kommande tävlingar.

Text: • 2015-01-19 Uppdaterad 2015-01-19

För en vecka sedan stod hon uppe på start och såg ner över tävlings-facet på kvaltouren FWQ, Freeride World Qualifier, med hjärnspöken i bakhuvudet som inte ville försvinna.
”Så mycket som jag gick igenom där, det är helt sjukt, känns som att jag haft en mental boxingsmatch med mig själv”, skriver Karin Stöckel på sin blogg, om den tvåstjärniga tävlingen i Verbier.

Hon försökte köra på ändå och slutade på en sjunde plats i den tvåstjärniga tävlingen. FWQ klassas mellan en till fyra stjärnor där fyra är den svåraste, nästa snäpp är världstour-nivå.

I går var det dags för Karin igen, men då i en svårare kategori, trestjärnigt FWQ. Som tur var hade hon en bättre magkänsla inför denna tävling.

”Jag känner mig riktigt nöjd med mitt åk och min känsla i går, men jag kraschade på sista klippan så jag fick inga poäng. Det har säkert kommit 50 centimeter snö här de senaste dagarna så det var puderåkning utan dess like, jag vart lite fram i sista landningen så klickade ur båda bindningarna och toma-hawkade nerför facet.”

Karin Stöckel pepp inför kommande tävling
Så här såg tävlings-facet Mont Gelé ut. Foto: Karin Stöckel
Här är gänget som förgyller din vinter

Direkt efter tävlingen kände Karin sig besviken men det gick över allt eftersom.
”Jag kände att jag hade något bra på gång och att jag lyckades med allt som jag hade jobbat på sista tiden. Min känsla på start var riktigt, riktigt bra, Mont Gelé är ett face som jag inte riktigt trivts med i tanken men jag hade lyckats vända det och istället känna att jag verkligen ville åka där. Det var otroligt rolig åkning, snön var fantastiskt och jag fick till min linje precis som jag ville. Så jag är glad trots att jag inte lyckades stå på benen.” 

Karin Stöckel pepp inför kommande tävling
Åkare: Karin Stöckel. Foto: Robin Andersson
Karin Stöckel ny bloggare på Åka Skidor

Hur har det gått att ladda om sedan tävlingen med hjärnspökena?
”Som jag kämpat i veckan med allt som hjärnan kan hitta på, men i torsdags hittade jag tillbaka till mig själv igen. Jag kände äntligen att skidkänslan var tillbaka och jag ändrade i mina tankar inför tävlingen. Det kan bli mycket prestationsångest hos mig, det märkte jag inte minst när jag åkte alpint, så jag måste hela tiden jobba emot det. Jag tävlar inte för att jag ska stå på start och må dåligt för att jag är så nervös, jag står där för att jag älskar det. Det var väl det jag insåg efter tävlingen i måndags, att jag bara ska göra vad jag känner för, ha kul på vägen ner och skita i placering, linje mm. När man är sån tävlingsmänniska som jag är kan det lätt hända att man förlorar sig i alla andra, vart ska dom åka? vilken linje ska dom ta? Skit i det känner jag nu, jag åker vart jag vill och vart det känns bästa för mig sen får jag se hur långt det räcker. Jag gör det här för mig själv och inte för någon annan. Så min känsla igår jämfört med i måndags är två skilda världar, jag tycker jag lyckades kravla mig upp från svackan rätt snabbt ändå.”

Vad tar du med dig från den senaste tävlingen framöver?
”Min helheltskänsla, det mentala och framförallt mitt åk fram till kraschen. Kändes verkligen riktigt bra igår och det tar jag med mig.”

Nästa tävling för Karin sker till helgen i Österrikiska Hochfugen. Då kör Karin en kategori svårare igen, fyrstjärnigt, vilket är kategorin precis under världstouren. I FWQ räknas dina tre bästa resultat, där man samlar så hög poäng som möjligt för att kvala in till världstouren FWT (Freeride World Tour, FWT) nästkommande säsong.

Ta del av Karins förberedelser och tävlingssäsong i jakten på att nå världstouren här på hennes blogg.

Andra svenskar att hålla koll på i kvaltouren FWQ är Joakim Johansson som vann den tvåstjärniga tävlingen på Mont-Gelé för en vecka sedan. Dagen efter ställde han sig på pallen igen, men då som trea, också tvåstjärnigt.

Adam Björk på snowboard kom tvåa i måndags förra veckan.

Förutom Karin Stöckel är Julia Hedman och Anna Dunér namn att lägga på minnet.

Resetipset: Norsk alpåkning
Extrem-SM gör comeback

Missa inte det bästa från skidvärlden!
Ja tack, jag vill prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev.
Text: • 2015-01-19
BloggarKarin Stöckel

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen