Här har lavinolyckorna med dödlig utgång inträffat i vinter.

42 personer omkomna i laviner hittills i vinter

Med snödump kommer det även höga lavinrisker. Hittills i vinter har det inträffat 42 lavinolyckor i Alperna med dödlig utgång.

Text: • 2015-01-30 Uppdaterad 2015-01-30

Vintern kom sent till Alperna och därför kan snötäcket vara mycket ostabilt. Just nu råder hög lavinrisk, en 4 på skala 1 – 5, enligt avalanches.org.

Hittills i vinter har 42 personer avlidit i lavinolyckor i Alperna och då är inte ens januari slut än. 

Konstgjorda laviner ska hjälpa forskare
42 personer omkomna i laviner hittills i vinter

I går avled en 16-årig flicka i en lavin i schweiziska Les 4 Vallées och i torsdags fångades två personer av en lavin i Kitzbühel, Österrike, varav den ena personen avled. I franska Vercors omkom en 17-årig pojke när han var ute och skidade i en grupp på 18 personer, varav tre var vuxna. Fyra personer fångades av lavinen och tre av dem räddades men 17-åringen, som hittades två timmar efter olyckan, gick inte att återuppliva.

För snart en vecka sedan omkom sex personer i en lavinolycka i Queyras-massivet i de franska Alperna.

Olyckorna har inträffat på över 2000 meters höjd över havet och flest olyckor har hänt i Österrike och Italien. Skidorter där flera fall har inträffat är St Anton, Küthai, Sölden, Ahrntal och Puy St Vincent.

Det som i stora drag är gemensamt för dödsolyckorna är att lavinerna har utlösts av skidåkare. Flera har varit ute helt själva, utan sällskap på berget. Många har saknat lavinutrustning. 

Laviner – en lektion i överlevnad

Varje år dör cirka 150 utförsåkare i laviner i Alperna och Nordamerika. Enligt Fjällsäkerhetsrådet har ett 30-tal svenskar förolyckats i laviner under 2000-talet, de flesta av dem utomlands.

Den höga lavinrisken i Alperna väntas bli mer kritisk under de kommande dagarna, så var försiktig! Om du inte har några lavinkunskaper har du inte heller i off-pisten att göra. Åk inte ensam, se till att ha lavinutrustning, snacka med pistörerna, håll dig uppdaterad med lavininformation i skidområdet, ta inga onödiga risker. Glöm inte att inget åk är värt att riskera livet för.

Dave Rosenbarger omkom i en lavin
Liftanläggning åtalas efter lavinolycka

Text: • 2015-01-30
Lavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen