5fd930d474b1a

Skidstölder för miljoner under sportloven

Sportloven är i full gång och samtidigt som fjällen fylls av snösuktande semesterfirare passar också tjuvarna på. Enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If, stjäls skidor för flera miljoner kronor just under sportlovsveckorna.

Text: • 2015-02-24 Uppdaterad 2015-02-24

”Ingen lämnar mobilen eller plånboken utanför restaurangen medan de äter, men många gör det fortfarande alldeles för enkelt för skidtjuvar. Vid lunchtid i backen kan de enkelt samla ihop utrustning för tiotusentals kronor”, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

Enligt If:s undersökning stjäls det skidor, snowboards och annan utrustning för över 10 miljoner kronor varje år. För att göra det svårare för tjuvar kan man till exempel placera sin högerskida på ett ställe och vänsterskidan en bit bort på ett annat. Eller para ihop dem med kompisens eller partnens skidor.

Enligt If är utrustning med grälla och tydliga markeringar är svårare att sälja och undviks därför oftare av tjuven.

”Skidlås med vajer är det allra bästa sättet att klara sig från stöld, men de används fortfarande av alldeles för få”, säger Caroline Uliana.

Kolla upp om din hemförsäkring täcker skidförlust och i sådana fall vad det är som gäller. Lämnar du skidorna ute över natten är chansen att få ersättning för dem nästintill obefintlig.

”Att lämna skidorna i takboxen över natten är ett alldeles för vanligt misstag. De lås som finns där är alldeles för lätt att bryta upp”, säger Caroline Uliana.

Välj en säker hjälm – storsäljare håller inte måttet
8 hetaste trenderna i skidvärlden 2016


Ifs bästa tips för att behålla sportlovsutrustningen:

• Lås fast skidorna med ett skidlås med vajer när du inte använder dem.   
• Lämna inte kvar någonting i bilen. Särskilt bilens takbox är en osäker förvaringsplats med lås som är enkla att bryta upp.   
• Ställ inte skidorna parvis. Dela dem istället så att vänsterskidan står på ett ställe och högerskidan på ett annat.   
• Notera det unika tillverkningsnummer som finns på alla utrustningar av nyare modell. Då kan polisen lättare identifiera stöldgodset om det påträffas.   
• Förvara skidorna i ett utrymme med rejält lås under natten. 

Världens 10 bästa liftar

Missa inte det bästa från skidvärlden!
Ja tack, jag vill prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev.
Text: • 2015-02-24
SemesterSportlov

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen