5fd930d109974

Många vägar till fjällen är underkända

Nu är det sportlovstider och många semesterfirare tar bilen till fjällen. Men det gäller att köra försiktigt, på väg till och från fjällen finns några av Sveriges sämsta vägar, enligt en ny undersökning från Motormännen.

Text: • 2015-02-25 Uppdaterad 2015-02-25

Med hjälp av ny teknik som mäter ytojämnhet har Motormännen granskat 92 000 km av Sveriges vägnät. Granskningen visar att län norr om Dalälven har sämre kvalitét på vägnäten än något län söder om Dalälven. Allra sämst vägar har Jämtlands län.

”De ekonomiska ramarna för väginvesteringar, de fördelas efter en modell som regeringen har och som framförallt bygger på antalet folkbokförda invånare per län. Det där slår ju fel eftersom Jämtlands län är ett väldigt stort län med väldigt många mil statliga vägar, men med relativt få invånare”, säger Jan Molde, expert på vägfrågor vid region Jämtland-Härjedalen, till Sveriges Radio.

Många vägar till fjällen är underkända
Jämtlands län har Sveriges sämsta vägnät.
5 skidorter nära dig

Under sportlovsveckorna är vägarna till och från fjällen högt belastade. Några sträckor som är underkända och hårt trafikerade av skidresenärer är till exempel sträckorna Älvros – Sveg, Vemdalen – Storhogna, flera sträckor utanför Östersund och delar av E14 mot Åre. Vägen mellan Vansbro – Malung/Sälen är inte underkänd men nästintill.

Skidåkarna kör puderfest i Japow

Bästa och sämsta kommunerna

Bästa och sämsta vägarna

De stora problemet är länsvägarna: 17,2 procent av de jämtländska länsvägarna är underkända. I riket i stort är motsvarande siffra på 3,9 procent. 

Förutom Jämtland, ligger också Västernorrland och Västerbotten pyrt till när det kommer till Sveriges sämsta vägnät. Vägarna håller betydligt bättre kvalitet i Halland, Västmanland, Jönköping och Kronoberg.

Undersökningen har genomförts av Motormännens vägombud, som är ideellt arbetande funktionärer. Vägombuden har mellan den 16 maj och 26 september 2014 granskat vägarna i identiska vägombudsbilar.

Har du nyligen kört till eller från någon skidort? Vill du varna andra för vägar att undvika? Dela med dig och  kommentera gärna i sådana fall!

 

Redaktionens val: 4 grymma stavmodeller
Skidstölder för miljoner under sportloven

Text: • 2015-02-25
Semester

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen