5fd947b60b650

Åker brokiga rännor på Svalbard

Två av världens bästa friåkare är på Svalbard och åker paramotor för att hitta nya linjer som aldrig någonsin åkts förut. Ett kämpigt äventyr med utmanande åkning i ett magiskt landskap väntar åkarna.

Text: • 2015-02-27 Uppdaterad 2015-02-27

För ett år sedan reste några av världens bästa friåkare, Xavier de le Rue och Samuel Anthamatten, på en av deras största utmaningar hittills, att åka orörd terräng i norra delarna av Svalbard. 

Långt norr om polcirkeln i 40 minusgrader filmade de sitt nästa uppdrag, Degrees North. 

De hade med sig det senaste inom flygsporter, så kallade paramotorer, en flygskärm med ett motorpaket, för att lätt komma upp på berget och åka linjer på avlägsna platser som aldrig tidigare har åkts, i Atomfjiellaregionen i Svalbard.

Skidåkning på Svalbard
Utför Svalbards vilda toppar

Samuel Anthamatten är en friåkare och bergsexpert från Schweiz och fransmannen Xavier de le Rue är en av världens absolut bästa snowboardåkare inom friåkningsscenen. Han är känd för att åka riktigt brant och gärna på ren is. Han har vunnit världstouren i friåkning flera gånger samt den prestigefyllda Verbier Xtreme-tävlingen, också den flera gånger, gjort prisbelänta filmer och självklart prytt många snowboardmagasin världen över.

Den kommande filmen Degrees North kommer att bli en blandning av snowboard- och skidåkning, klättring och arktisk expedition. Första delen är inspelad och det är delar från den som videon nedan visar. Andra delen av filmen ska spelas in under den här vintern och vi kommer att se snowboardfriåkaren Ralph Backstrom joina de andra och upptäcka nya platser i Alaska.

Filmen kommer att släppas i höst.

Upptäcker outforskade berg i Mica to Greenland

Text: • 2015-02-27
SnowboardVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen