Mikael Odén och Daniel Carlsson fick drömuppdraget att ta fram nya pjäxor åt Head.

Artiklar

Studenter skapade Heads nya toppjäxa

Till skillnad från många examensarbeten som slutar som torra redovisningar fick designeleverna Mikael Odén och Daniel Carlsson bygga Heads nya park- och friåkningspjäxor, som i höst hamnar på pjäxhyllorna.

Text: Robert Kjessel • 2015-03-05 Uppdaterad 2015-03-05

Vi träffas på ett kafé ett stenkast från Nytorget på Södermalm i Stockholm. En del av söder där unga män med skägg män söker ursprungets vagga och bakar sitt eget surdegsbröd, brygger udda öl och kör långkok på gris.

Jag har ingen aning om Mikael Odén och Daniel Carlsson har några hipsterambitioner. De är förvisso i rätt ålder, båda 29 år, och antydan till skägg. Men vad de har gjort får både surdegar och pulled pork att kännas fjuttigt – de gjorde istället en djupdykning i en värld av plast, spännen och hälgrepp och byggde två helt nya pjäxor från grunden åt skidpjässen Head. Men låt oss ta historien från början. 

Daniel och Mikael träffades i Linköping, när de pluggade till civilingenjörer i design och produktutveckling. Förutom studierna hade de skidåkningen gemensamt, båda har stått på skidor sedan de kunde gå. I början var det mest om parkåkning som gällde, men numera är det lössnön utanför pisterna som lockar. En bakgrund som strax ska få stor betydelse. 

Studenter skapade Heads nya toppjäxa
Mikael Odén och Daniel Carlsson fick roligaste examensarbetet.
Så ska du se ut på berget 2016
3 skidmärken du inte känner till

Att deras civilingenjörsutbildning skulle leda till jobb inom skidindustrin hade båda som mål. Däremot var det en slump att de kom in på Head när det var dags för examensarbetet 2013. 
“Det var mycket tack vare Jonas Westlund på Interski”, berättar Mikael. 

Han och Daniel presenterade sina idéer, som mest handlade om bindningar och skidor, och Jonas förde deras idéer vidare till cheferna i Italien och Österrike.
“Det vi fick tillbaka var ett helt annat förslag – de vill att vi skulle utveckla en park- och pipepjäxa”, minns Daniel. 

Sedan gick det snabbt. I början av mars 2013 reste han och Mikael till Heads R&D-avdelning i Montebelluna, i norra Italien, för att under ett halvår arbeta med den nya pjäxan. Men ganska snart, och delvis på eget bevåg, började de att fundera kring ytterligare en pjäxa. 
“Vi kände att friåkningssegmentet är väldigt nära besläktad med park och pipe, vilket gjorde att vi såg möjligheter att utveckla två modeller ur ett grundkoncept”, säger Daniel.

Studenter skapade Heads nya toppjäxa
Toppmodellen av Hammer har hårdheten 130 och ett spänne på powerstrapen.

Något som vissa av cheferna på Head hade lite svårt att ta till sig i början, men efterhand vann deras idéer gehör och istället för en modell blev det två: Trasher för park och pipe och Hammer för friåkning.

Var det något unikt som ni gjorde?
“Den stora grejen var att vi fick börja från noll och helt fokusera på de här åksegmenten. Vi kollade vad som fanns på marknaden och pratade mycket med Heads proffsåkare om vad de ville ha”, berättar Mikael.

Resultatet blev en tredelad skalkonstruktion, där den “tredje delen” är tungan som ger ett progressivt flex. Både Trasher och Hammer kommer i två hårdheter (80-100 respektive 120-130) och det går att finjustera flexet med en skruv på skaftet. Till toppmodellerna följer en extra tunga som gör skon mjukare. 

Fotens närhet till snön är en egenskap som Daniel och Mikael ser som viktig för den här typen pjäxor. Bra dämpning är en annan. Det som dock tog mest tid i anspråk var passformen och då särskilt hälgreppet. 
“Vi laborerade en hel del med olika placeringar av spännena”, säger Daniel som tillsammans med Mikael testade alla funktioner i prototypverkstaden och senare på en glaciär i norra Italien. 
“Ibland åkte vi med vår prototyp på ena foten och en konkurrents pjäxa på den andra för att kunna jämföra känslan.”

Studenter skapade Heads nya toppjäxa
Park och pipepjäxan Trasher saknar det traditionella tåspännet. Den här modellen kör Jesper Tjäder i.
Tjäder gör dubbel backflip på galet hopp
Jesper Tjäder dominerar Bad Gasteins gator

En skillnad mellan de två modellerna är att Trasher saknar ett traditionellt tåspänne och istället har en “tåstrap”.
“Det ger mer utrymme för tårna så att man slipper “toe bangs”. Då är det också viktigt att sitta fast kring vristen så att foten inte glider i skon”, förklarar Mikael. 

Arbetet i prototypverkstaden föregicks av ett par månaders marknadsundersökningar, insamling av andras erfarenheter och ett generellt idésprutande. 
“Särskilt samarbetet med Heads proffsåkare har varit A och O för både funktion och design”, menar Mikael. “Vi tog mer hänsyn till dem än till de andra marknadskanalerna och vi såg också i våra analyser att åkarna är de som ändå sätter trenderna”, säger Daniel. 

Hur nära kom era idéer slutresultatet? 
“Designmässigt är pjäxorna mer eller mindre identiska med våra designprototyper”, säger Mikael. 

Däremot har varken han eller Daniel provat hur slutversionen av pjäxorna känns på foten, men enligt Johan Westlund på Interski har pjäxorna fått 90 procent av de funktioner som Daniel och Mikael hade tänkt sig. 

Vad är ni mest stolta över?
“Att det verkligen blev en produkt i slutändan, svarar Mikael som just har börjat som product manager på POCs produktutvecklingsavdelning.”

Daniel arbetar som konsult inom konstruktion och utveckling och hoppas att även han snart ska komma in i skidindustrin. En lockelse är utveckla bindningar, som fortfarande bygger på standarder från 1970-talet. 
“Det måste gå att optimera infästningen mellan sko och skida på ett bättre sätt”, menar han.

3 unika boenden – perfekta för skidåkaren

Text: Robert Kjessel • 2015-03-05
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top