Så här kan det komma att se ut om Tøyenparken i Oslo får X-Games Big Air-tävling. Illustration: Sahr concepts

Artiklar

X-games – ett steg närmre Oslo

Oslopolitikerna säger ja till att betala 42 miljoner kronor för att världens största skid- och snowboardtävling ska komma till Norges huvudstad år 2016.

Text: • 2015-03-06 Uppdaterad 2021-08-19

Planen är att X Games ska arrangeras i Oslo Vinterpark och Tøyenparken 24-28 februari nästa år och de flesta politiker är positiva till arrangemanget.

 ”Att Oslo nu kan bli ett av tre ställen i världen där X Games anordnas är en möjlighet för profilering av Oslo som stad och Norge som vintersportsnation, det är något som vi inte kan gå miste om. Extremsport och vinteridrott med högt tempo lockar människor från hela världen och jag tror och hoppas att X Games i Oslo kan inspirera unga i hela Norge”, säger Stian Berger Røsland från partiet Höyre, ledare i byrådet, till norska TV 2.

De andra två ställena som X Games arrangeras på är Aspen och Austin. Tidigare har franska Tignes varit värdort för X Games i Europa men nu ser det ut som att Oslo kan komma att ta över.

”Vi får en unik möjlighet till att visa fram Oslo som världens vinterhuvudstad. Det är inte många städer i världen där man kan ta tunnelbanan till en skid- och snowboardanläggning av topplass. Samtidigt blir detta ett arrangemang som planeras efter stadens egna behov och önskemål. X Games Oslo blir ett arrangemang på stadens premisser”, säger kultur- och näringsbyrådet Hallstein Bjercke från partiet Venstre.

X-games – ett steg närmre Oslo
Norska snowboardstjärnan Silje Norendal vann guld i X Games slopestyle 2015. Foto: ESPN

Två av Norges största snowboardstjärnor som båda vunnit X Games är Silje Norendal och Ståle Sandbech. 
”Det är en otroligt rolig nyhet, helt fantastiskt!” säger Ståle Sandbech.

”Det hade betytt otroligt mycket. Det hade varit coolt att köra ett så stort världsevent på hemmabanan. Jag hoppas verkligen att det blir möjligt”, säger Silje Norendal.

Emma Dahlström vinner X Games guld
Emma Dahlström om guld och skidåkning
X-games – ett steg närmre Oslo
Emma Dahlstöm vann X Games guld i slopestyle 2015. Foto: ESPN

Om eller när Oslo är klart för sitt första X-Games är det dessa grenarna som ska arrangeras:

  • Halfpipe. Skidor och snowboard. Damer och herrar. Arrangeras i Oslo Vinterpark.
  • Boardercross och skicross. Damer och herrar. Samt en tävling för funktionshindrade på sit-ski. Arrangeras i Oslo vinterpark.
  • Big Air. Skidor och snowboard. Damer och herrar. Planen är att detta ska arrangeras i Tøyenparken.

Norge har många duktiga åkare som vunnit flera X-Games guld, bland annat Torstein Horgmo, Andreas Ygre Wiig, Andreas Håtveit och Silje Norendal.

Läs mer här.

Extrem-SM gör comeback

Text: • 2015-03-06
ArtiklarNorgeOsloX Games

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen