5fd947a1b94ed

Dras med i lavin – gräver fram begravd kompis

"Det är viktigt att lära sig från andras misstag så väl som sina egna. Därför har jag laddat upp den här videon för att visa hur det ser ut när man är dåligt förberedd på en lavinräddningssituation", skriver James Mort som begravdes helt i lavinen och överlevde.

Text: • 2015-03-09 Uppdaterad 2015-03-09

Den här incidenten inträffade 30 januari i år i Les Crosets, som ligger på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Lavinen gick inom skidområdets gränser, skriver James Mort på sin blogg.

Hat var ute och åkte skidor med sina kompisar när de plötsligt utlöste en lavin. Mort begravdes helt i lavinen men som tur var hittades han av sina vänner, som lyckades gräva fram honom.

”Jag är tacksam för att mina kompisar hittade mig, det finns ingenting att skryta om i den här videon. Den laddades upp för att demonstrera hur det ser ut när man är dåligt förberedd i en lavinräddningssituation. Jag vill att människor ska lära sig från våra misstag och förhoppningsvis rädda sina egna liv eller sina vänners!” skriver James Mort på Youtube.

Han var den enda i gänget som hade en transceiver på sig, de andra hade bara spadar och sonder. Tack vare att James sträckte upp ena handen och staven innan han var helt begravd, kunde vännerna se stavspetsen som stack fram genom snön och detta räddade troligtvis livet på honom.

Laviner – en lektion i överlevnad
Konstgjorda laviner ska hjälpa forskare

När snöpatrullen kom var de till slut fem personer som grävde fram James, som låg 1,5 meter under snön och det tog det nästan en timme att få ut honom.

”Vi lärde oss verkligen en läxa om beslutsfattande, om att läsa av förhållanden och observera fällor i terrängen”, skriver James på sin blogg.   

Var försiktiga och ta aldrig säkerheten för given! Bär full lavinutrustning, gå lavinutbildningar och kör säkert!

Här kan du läsa om hela händelsen, väldigt intressant läsning!

Christine Hargin i stor lavin
Spränger laviner efter snödump på 1,5 meter
Han fångades av gigantisk lavin – berättar här om händelsen

Text: • 2015-03-09
LavinsäkerhetVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen