Henrik Harlaut och Candide Thovex under fjolårets upplaga av B&E Invitational. Foto: David Malacrida

Artiklar

Det extremaste som Henrik Harlaut gjort

I dag samlas världens mest kreativa åkare, i en annorlunda bana som Henrik Harlaut har varit med och designat. Vi kommer att live-sända detta event men först en rykande färsk intervju med Mr Harlaut i egen hög person.

Text: • 2015-03-13 Uppdaterad 2015-03-13

I dag går tävlingen B&E invitational av stapeln i franska Les Arc. Det är andra året för tävlingen, som Henrik Harlaut och skidproffskompisen Phil Casabon har startat. Några av världens mest kreativa åkare står på start i den skejtliknande banan. Här har man tröttnat på ”spin-to-win”-konceptet och satsar istället på olika element där åkarna kan få visa hela sin kreativitet istället för att endast snurra som galningar.

Henrik Harlaut är själv med och kör men ska ta det relativt lugnt (om han kan?) då han inte är 100 procent återställd sedan olyckan i X Games tidigare i januari, då Harlaut kraschade i ett big jump och fick operera ihop sitt ena nyckelben som var i flera delar. En metallplatta, 12 skruvar, vila och rehab har gjort susen.

Sedan tio dagar tillbaka får Harlaut åka skidor igen och vi tippar på att hans leende är ännu större än vanligt, om det ens är möjligt.

Åka Skidor nådde Henrik Harlaut över mailen och gjorde en inför intervju med anledning av hans tävling, men också om Henkes favoritberg och om det mest extrema som han någonsin har gjort.

Det extremaste som Henrik Harlaut gjort
Henrik Harlaut. Foto: David Malacrida

Namn: Henrik Harlaut
Ålder: 23
Bor: Åre
Set up: Skidåkare?
Åkdagar/år: 300 dagar/år
Favorittrick: Switch 720 blunt grab
Favoritåkare: Svårt att säga i nuläget. Den som kör bäst just nu är Phil Casabon. Men det är otroligt många åkare som jag inspireras av, 100-tals åkare från 20 år tillbaka fram tills nu.
Intressen förutom skidåkning: Lyssna på musik, åka skateboard, spela hockey, hänga med kompisar, göra något aktivt, jag gillar att röra på mig.
Bra på: Någorlunda bra på att åka skidor antar jag, jag får ju vara med och tävla i X Games och sådant där.
Sämre på: Att prata i intervjuer som spelas in på en telefon!
Dold talang eller något vi inte vet om dig: Jag hatar ojämna nummer som på volymknappen, om den är på 21, 23, 25, 27 eller 29, det gillar jag inte. Det känns inte som om balansen är bra då för att höra volymen direkt.
Musikstil: Gillar mycket olika musik men mina favoriter är reggae och hiphopmusik.
Favoritfilm: Belly
Rädd för: Att inte kunna åka skidor imorgon
Vad gör dig särskilt glad just nu: Att jag har fått börja åka skidor igen sedan tio dagar tillbaka, det gör mig otroligt bra!

Det extremaste som Henrik Harlaut gjort
Candide Thovex slänger en fet backflip under B&E Invitational 2014. Foto: David Malacrida

Hur mår du sedan kraschen I X-Games? Är du tillbaka och kan köra för fullt?
”Jag mår bra, det är sju veckor sedan jag gjorde operationen och det har gått väldigt bra. Nu har jag börjat få åka skidor igen och jag skulle kunna åka till 100 procent tror jag, men det är inte bra att göra det. Det känns lite för bra för hur det står till egentligen men jag måste vänta ungefär två veckor till innan jag kan börja köra på, det känns bra.” 

Henrik Harlaut skadad i svår krasch
Henrik Harlaut mår bra efter kraschen


Hur går förberedelserna inför B&E Invitational?

”Det går fantastiskt bra! Vi har planerat under hela säsongen, sedan förra året och allt gåt väldigt bra. Tack så jättemycket till alla som har shapat, det är dem som har gjort hela coursen.”

Ni hade ju en tävling om ett visst antal platser där åkare skickade in videos på sig själva för att försöka knipa en plats till B&E Invitational, hur nöjd är du med de åkarna som ni valt ut att delta i tävlingen?
”Vi hade en online-tävling där vi skulle välja ut en från Europa och en från USA och det tycker jag är ett väldigt kul koncept, att få ge chansen till åkare som kanske inte är lika kända som de andra. Vi valde Antti Olla och Christian Allan för vi tyckte deras åkning var väldigt inspirerande och fet att kolla på. De passade in på en bana som det här så det var bara för dom att komma över.”

Vem tror du kommer vinna B&E Inventational?
”Vinna ’best over all’ kommer… äh jag vet faktiskt inte! Alla har sin unika stil och sin egna bana i banan kan man säga. Jag vet inte, vem som helst egentligen! Alla kommer att vara mina favoriter i slutet av dagen hur som helst så det kommer att vara svårt att rösta. Någon riktigt bra åkare.”

Lyssna på hela intervjun med Henrik Harlaut här, eller fortsätt läs! Foton och videos längre ner i artikeln!

Varför har ni valt att göra banan lite som en skejtarena? 
”Vi kollar mycket på skateboardåkning och inspireras av det och så har vi försökt bygga lite egna delar som man ser här i coursen då i parken. Kunna basera mer på flow, stil och kreativitet istället för att alltid bara den som kan snurra mest på tre hopp åt båda hållen och göra mest volter. Jag gillar det här väldigt mycket för det får verkligen ’express yourself’!”

Varför har ni valt att hålla tävlingen i Les Arcs? 
”Det är för att en av de största arrangörerna som hjälper till med tävlingen, Rafael Regazzoni, det är hans hemmabacke och han känner de väldigt bra och de stöttar andra stora event, vi frågade om han kunde hjälpa till och de var peppade.”

Det är andra året som ni kör tävlingen – vad har ni gjort annorlunda jämfört med i fjol?
”Annorlunda från i fjol är startfältet, banan, arenan, nu har vi även en kvällstävling, vi har en liveshow också med Masta Killa från Wu Tang. Väldigt mycket som har ändrats, förhoppningsvis till det goda sättet. 

Kommer ni köra B&E Inventational även nästa år?
”Garanterat! Det kommer bli otroligt fett!”

Det extremaste som Henrik Harlaut gjort
Henrik Harlaut under B&E Invitational 2014. Foto: Fabrice Wittner

Du är ju känd för din kreativa stil. Hur skulle du själv beskriva din åkstil?
”Svårt! Jag vet inte, jag åker med väldigt böjda ben och armarna rätt långt ner som en gorilla. Har mycket pop och använder hela skidan.”

Varifrån hämtar du inspiration till åkningen?
”Från skateboardåkning, kompisar, musik och andra extremsporter till exempel snowboardåkning.” 

Vad är det mest extrema inom skidåkningen som du har gjort?
”Jag vet inte riktigt. X Games är rätt extremt och det har jag vunnit två gånger så det är nog det extremaste. Eller nej, jag gjorde en dubbel cork 1080 ut från den största klippan jag någonsin har kört och det var första åket från den klippan. Jag stod där uppe och kollade på den och det såg rätt läskigt ut. Jag tänkte att jag bara ville köra ett försök för att när jag har kört det här så kommer jag troligtvis inte vilja köra igen eftersom det var så pass stort och läskigt. Jag tänkte att jag går all in 100 procent och försökte med det tricket som jag trodde att jag skulle kunna göra, vilket var en dubbel cork 1080 och det gick bra, jag landade så jag var väldigt nöjd!”

Se när Henrik Harlaut gör dubbel cork 1080 utför enorm klippa
Henrik Harlauts galna säsong i ny skidfilm


Vilket är ditt favoritberg? Varför?
”Mammoth Mountain i USA. För att liften går så otroligt snabbt och är härlig! Jag åker i Mammoth minst en månad på försäsongen eller en månad på våren. Bästa åren får jag köra en månad både ock.”

Vad får man inte missa när man är där?
”Man får inte missa Pita Pit, det är ett bra matställe som är nere i byn som rekommenderas starkt!”

Vad är planerna framöver? Hur ska du suga ut det som är kvar av säsongen på bästa sätt?
”Jag ska vara kvar här i Les Arc i en vecka och sedan ska jag röra mig dit det finns mjukare snö. Jag har fått inbjudan till X Games Real Snow. En filmtävling i backcountryn. Ska förhoppningsvis bygga massa hopp och ha kul i lössnö. Ska förhoppningsvis hålla mig hel för resten av säsongen, åka upp till Riksgränsen och bo i militärtält i en och en halv månad och ha kul. Riktigt kul ska jag ha!”

Kan Harlaut kan bli stjärna i en till sport?

I B&E Invitational utgår tävlingen från tre grenar: ”Jam session”, ”Best Style Session” och ”Best Trick Session”. Både stil och svårighetsgrad väger respektive 50 procent i bedömningen. De tävlande bedömer själva varandra, eftersom åkarna ofta tycker annorlunda än domarna, vilket fallet så var i OS i Sochi. 

Dagens tävling börjar klockan 15.00 och livesänds här på åkaskidor.se

Schema (*Live online stream starts at 15:00):
14:00 – 15:00 Warm Up
15:00 – 17:00 Jam Session
19:00 – 20:00 Best Style Session
20:00 – 21:00 Live Concert
21:00 – 22:00 Best Trick Session
22:00 – 22:30 Prize Giving

Inbjudna åkare:
Henrik Harlaut – Sverige
Phil Casabon – Kanada
Candide Thovex – Frankrike
Torin Yater-Wallace – USA
Tom Wallisch – USA
Sammy Carlson – USA
Adam Delorme – USA
Rory Silva – USA
Emile Bergeron – Kanada
Noah Albaladejo – Spanien
Parker White – USA
Ahmet Dadali – USA
JF Houle – Kanada
Jossi Wells – Nya Zealand
Jules Bonnaires – Frankrike
Vincent Gagnier – Kanada
Paul Bergeron – Kanada
Taylor Seaton – USA
B Devine – USA
Simon Ericson – Sverige
Duncan Adams – USA
Chris Logan – USA
Antti Ollila – Finland
Christian Allen – USA

Läs mer om tävlingen här.

Så här ser banan ut i årets B&E Invitational:

Trailer + video där några av åkarna kör fjolårets bana. 


Text: • 2015-03-13
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen