Foto: Darren Porter @SkyDaz

Skidåkare svårt skadad efter att ha blivit träffad av flygplan i backen

Planet var nära att köra in i en grupp med barn, då det tvingades nödlanda i en blå skidbacke i Avoriaz i Frankrike. Istället träffade planet en skidåkare som fick sin arm och hand söndertrasad av planets propeller.

Text: • 2015-03-16 Uppdaterad 2015-03-16

Den ovanliga olyckan inträffade i torsdags förra veckan i Avoriaz, franska Alperna.

Ett turistflygplan skulle lyfta från en höghöjdsbana nära skidområdet men någonting gick snett och planet gled istället nerför en backe, precis jämte en grupp med barn. Piloten kunde inte stoppa planet som fortsatte under en stolslift, ut i en blå backe där en kvinna kom åkandes på skidor, enligt franska nyhetsbyrån AFP.

Kraschen var ett faktum och kvinnan träffades av planets propeller som nästintill amputerade hennes hand, enligt räddningstjänsten. 

Hon fördes med helikopter till ett sjukhus i närheten.

”Planet dök plötsligt upp bakom henne och det gav nästan inget ljud ifrån sig. Hon kunde inte höra det”, sa den lokala åklagaren Patrick Steinmetz till AFP.

Instruktör döms sedan hans elev omkom i lavin
3 skidmärken du inte känner till
Skidåkare svårt skadad efter att ha blivit träffad av flygplan i backen
Det var en sådan här flygplansmodell, en Jodel, som träffade en skidåkare i Alvoriaz. Foto: Wikipedia

Kvinnan var på semester i Avoriaz, hon är medelålders och ska komma från Polen, uppger AFP.

Hennes tillstånd i nuläget är inte känt.

I planet fanns en erfaren pilot som ska vara van att flyga i området, samt en passagerare. De skadades inte i olyckan. Skyddsnät sattes upp runt planet, som blev kvar i backen resten av dagen. Under natten till fredagen kunde det transporteras bort.

Nu ska den franska åklagarmyndigheten utreda olyckan.

 

Dras med i lavin – gräver fram begravd kompis
Vilken skidåkare är du?

Text: • 2015-03-16
AvoriazFrankrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen