JP Auclair. Foto: Chris O’Connell/Armada

Riksgränsen hyllar skidlegenden JP Auclair

Armada hyllar JP Auclair, en av tidernas mest inflytelserika skidåkare, under fem dagar i maj på stället där den moderna skidåkningen såg dagens ljus: Riksgränsen.

Text: Tobias Liljeroth • 2015-04-01 Uppdaterad 2015-04-01
Riksgränsen hyllar skidlegenden JP Auclair

Snart 8 månader har passerat sedan JP Auclair och Andreas Fransson omkom i en tragisk olycka på Monte San Lorenzo i Chile. JP:s skidsponsor sedan många år Armada vill fira hans minne med en fem dagar lång hyllningsfest i Riksgränsen. Det var nämligen uppe i nordligaste norr av Sverige som fröet till det som senare skulle bli Armada såddes under den numera legendariska freestyletävlingen King of the Hill. Samma tävling som såg Auclair, JF Cusson, Mike Douglas och deras New Canadian Air Force introducera tidernas första twintipskida, Salomon 1080, och i samma veva sparka igång en revolution som skulle förändra skidåkningen i grunden för all framtid.

Det var också första gången som fotografen Chris O’Connell och JP Auclair möttes. Ett möte som senare skulle resultera i skidmärket Armada som startades 2002 av O’Connell med hjälp av brittiska riskkapitalister, och med åkare som JP Auclair och Tanner Hall som delägare och teamåkare. Armada var det första märket som satsade enbart på modern freestyleåkning och friåkning.

 

Riksgränsen hyllar skidlegenden JP Auclair
JP Auclair i quarterpipen under King of the Hill i Riksgränsen 1998. Foo: Chris O’Connell/Armada

Den 3-7 är det alltså dags att återvända till Riksgränsen och hylla en av tidernas främsta skidåkare, och hans liv och gärning. Allt i en avslappnad och skön atmosfär, helt i stil med JP:s personlighet. Att sedan Andreas Fransson växte upp som skidåkare i Riksgränsen och jobbade där som skidlärare och guide under många år gör bara platsen ännu mer passande. 

“You won’t see an energy drink sponsor at this comp.
You won’t see any banners or a lane closure on the course.
We are here to celebrate an individual in the way that he would see fit.
Let’s take it back to the good times of skiing, circa 1998.
– Chris O’Connell, Armada”

Programmet är laddat med en massa sköna tävlingar och happenings:

• Backflip Mute-tävling
• Quarterpipe – bäst hopp
• Quarterpipe – straight air
• Fototävling med Chris O’Connell och Daniel Rönnbäck som domare
• 90-talsparty

Mer info och anmälan hittar du på thejpmemorial.com


Text: Tobias Liljeroth • 2015-04-01
ArmadaEventJP AuclairRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top