5fd930b0db102

Garmin släpper en ny actionkamera

Gopro är ohotad kung av actionkameror men det är många som utmanar. En av dem är Garmin som nu kommer med en ny variant av deras Virb.

Text: Martin Willners • 2015-04-15 Uppdaterad 2015-04-15

Den första versionen av Garmin Virb kom på hösten 2013 och hade en del unika funktioner som inbyggd gps så att den kunde mäta hastighet och visa det på filmen. Garmin fortsätter på den vägen och har lagt till en del sensorer och gyros för att kunna mäta saker som G-kraft och acceleration. Det går också att koppla ihop pulsband och andra sensorer via Bluetooth och få med den datan i bilden på olika grafiska vis.

Utseendemässigt har kameran förändrats helt. Från cylinderformad och ganska stor till  fyrkantig och betydligt mindre. Garmin har också bytt fäste från gängor till ett snabbfäste som gör det enklare att flytta kameran från olika fästen. Vill du så kan du också använda fästen för Gopro vilket gör att du får tillgång en mängd olika lösningar. Kvar är den riktigt bra av/påknappen. Det är en rejäl sak som kan hanteras med vantarna på och du kan direkt känna om kameran filmar eller inte bara genom att känna vilket läget knappen är på – du behöver inte ta av kameran från hjälmen för att kolla. På samma knapp finns nu en separat avtryckare för stillbilder så att du kan ta bilder på 12 MP samtidigt som du filmar.

Garmin släpper en ny actionkamera

Kvar sedan tidigare är också den stora displayen på ovansidan där du kan se aktuella inställningar. Hela kameran är vattentät ner till 50 meters djup utan extra skal vilket är mer än någon annan actionkamera klarar av.

Upplösningsmässigt tar Virb ett stort steg och kan nu filma i 1440p/30fps och 1080p/60fps. Det är ganska långt från Gopros toppmodell som filmar i 4K men ändå ett lyft från tidigare modell och i ärlighetens namn är det inte många som har en TV som kan visa film i 4K.

Kamerorna har Wifi för att kunna kommunicera med mobiltelefoner och via appen kan du styra flera kameror samtidigt och även livestreama en sändning. I och med att kameran har gps och wifi så går det också att spåra den senast lagrade positionen ifall du skulle tappa bort den. Batteriet sägs räcka till två timmars filmning.

Nya Garmin Virb kommer i två versioner – XE och X – där XE är den med högre upplösning. Den har också något som kallas för Pro Mode där du kan ställa in saker som vitbalans, ISO och exponering manuellt. Priserna landar på 2 999 kronor för Virb X och 3 999 kronor för Virb XE. Kamerorna kommer ut i butik i juni.

Nostalgi: Hur hjälmkamerafilmandet gick till förr
Bästa POV-klippen från succéfilmen

Text: Martin Willners • 2015-04-15
Varumärken

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen