Carl Regnér och Matilda Rapaport är nordiska mästare 2015. Foto: Erik Westberg

Vinnarna korade i Riksgränsen!

Efter tre dagars stenhård tävling i Riksgränsen är 2015 års bästa, svenska friåkare korade. Och det blev en rejäl överraskning i herrklassen alpint.

Text: Gabriella Edebo • 2015-05-13 Uppdaterad 2015-05-13

Höjdpunkten på året, säsongens avslutning och friåkningselitens prestigefulla uppgörelse är nu fullbordad! Vi tackar Nordalsfjäll och Riksgränsen för fantastiska dagar med i det närmaste perfekta väder- och snöförhållanden. Den sista finaldagen avslutades med enorma mängder hastighet, lufttid och dubbeldrop i dagens arena, Branten. Nivån var helt osannolikt hög. Åkare efter åkare plöjde rätt över den så tekniskt svåra dubbeln eller ut över obegripligt höga klippor och lyckades med bedriften att få det hela att se lekande lätt ut.

Snowboardåkaren Cody Bramwell fortsatte sin dominans även idag och borde plocka hem en relativt ohotad seger.

Bland årets telemarksåkare däremot blir det även i år en nagelbitare om vem som tar hem vinsten mellan Erik Nordin och Per Jonsson efter ännu en dag med jämna insatser.

På damsidan visade Karin Stöckel att hon absolut ville stå högst upp på pallen genom att som enda tjej ge sig på dubbeldroppet hela vägen från den första klippans topp. Tyvärr slutade den modiga chansningen med en hård krasch efter att hon tappat balansen och roterat ett kvarts varv i luften över det nedre flyget. Solklar segrare i damklassen ser därmed ut att bli Mathilda Rapaport, efter en genomgående stabil insats i denna tävling.

Det blev ett antal avgörande missöden för ett par av herrarna i toppstriden där bland annat Edvin Olsson blev diskad, efter att han åkt utanför tillåtet område, och tvåan inför dagen, Mattias Rönngren, spred ut all sin utrustning över berget det första han gjorde, efter ett stort flyg på kicken vid starten. Kristofer Turdell lyckades precis landa en enorm backflip på toppen och fick sedan åskådarna att förundras över hur fort man egentligen kan ta sig ner för Branten. Frågan var dock om det räckte för att ta över tronen från ledande Carl Regnér som även han fick till ett riktigt lyckat åk! När domarna räknat ut resultaten blev det dubbelt Regnér på pallen. Carl som vinnare och storebror Olle som trea, med en nyskadad menisk och ett hastigt ihoplånat knäskydd som enda trygghet mot smärtan.

Utmärkelsen för dagens krasch delas enhälligt ut till Kim Gustavsson. Efter att han tappat kontrollen precis ovanför den avstängda klippan på toppen föll han sedan ut för precis varenda sten och dropp som fanns på vägen ner. Han klarade sig dock utan några större skador och lyckades till och med ställa sig upp och vinka till publiken efter den omtumlande färden. 

Efter avslutad tävling gav sig de flesta deltagare och åskådare iväg för att utforska vad Riksgränsens lekfulla och varierade terräng har att erbjuda. Det dröjde dock inte länge innan molnen rullade in och fullkomligt dränkte orten i vad som måste ha varit allt det regn som lyckligtvis hållit sig borta tidigare i veckan.

Resultat

Snowboard
1 Cody Bramwell
2 Stefan Östling
3 Thomas Johansson

Telemark
1 Erik Nordin
2 Per Jonsson
3 Mattias Wrede

Skidor damer
1 Matilda Rapaport
2 Hedvig Wessel
3 Elizabeth Gerritzen

Skidor herrar
1 Carl Regnér
2 Kristofer Turdell
3 Olle Regnér

Peak Performance Rookie of the year – Edvin Olsson & Kajsa Larsson

Resultatlista NM 2015
Vinnarna korade i Riksgränsen!
Herrar skidor
Vinnarna korade i Riksgränsen!
Damer skidor
Vinnarna korade i Riksgränsen!
Snowboard
Vinnarna korade i Riksgränsen!
Telemark
Läs även: Överraskande ledare i NM i Riksgränsen
Läs även: Vinnare och förlorare – Dag 1 i Riksgränsen
Regnérs blogg på Åka Skidor

Text: Gabriella Edebo • 2015-05-13
Matilda RapaportRegnérsRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen