5fd9309622f68

15 meter snö – i juni

Folgefonna i Norge har ett annorlunda problem för en skidort i juni månad, de har för mycket snö...

Text: Tobias Liljeroth • 2015-06-04 Uppdaterad 2015-06-04

På glaciären i Folgefonna i utkanten av Jotunheimen i Norge verkar vintern ha bestämt sig för att helt enkelt stanna kvar så länge som möjligt. Och det med rejält besked. Sedan i söndags har det kommit mellan tre och fyra meter snö, på toppen av redan rejäl snöbas. Liftar är begravda upp till vajrarna under snömassorna. 

Andreas Skogseth, driftschef på Fonna Glacier Ski Resort säger att det är ovanligt med så här mycket snö i juni.

– Sedan i söndags har det kommit väldigt mycket snö. Vi har inte mätt exakt men under öppningshelgen i maj hade vi tolv meter, och det är minimalt av den snön som smält. De här tre-fyra nya metrarna har begravt liftområdet som vi hade grävt ut till öppningen, förklarar han.

Man försökte att öppna skidorten nu i början på veckan men fick helt enkelt ge upp på grund av snömängderna. Som grädde på moset blåste det dessutom full snöstorm. Och även om Fonnas anställda är vana vid snö så är det här ovanligt mycket.

– Vi har folk som jobbat här sedan tidigt 90-tal och de säger att de aldrig sett något liknande, säger Skogseth.

Nu hoppas Skogseth att det inte kommer mer snö på ett bra tag. Han vill få igång glaciäråkningen ordentligt, bygga uppp parken igen och få fart på alla träningsgrupper som brukar ha glaciären som träningsarena under sommaren.

– Jag antar att det som hänt är att sommaren hamnat på väntelista i en månad. Men jag satsar på att sommaren kommer för fullt nu. Jag håller tummarna för att det här är det sista vi ser av vintern på ett tag.

Källa: nrk.no

Så här kul kan man ha det i Fonna. Om man ser något. Och liften går.

Fonna 9th of May

Sista dagen på Fonna var så sjukt kul. Laps i nya favoritåket och äntligen fick man hoppa över en lift, vem har inte velat det sedan man var liten? Sa jag att jag fick köra pistmaskin med? Vuxen lekstuga när den är som bäst. Peak Performance Extrem Hestra Gloves Salomon Freeski

Posted by David Kantermo on Saturday, May 16, 2015

@chrille_p #thuglife 1 down, 99 to go.. #june #fonna #summerski or #winterski ?

A photo posted by FONNA Glacier Ski Resort (@visitfonna) on

#Repost @fonnasnowpark @chrille_p is trying to find out where the t-bars are hiding. 3 meters of fresh snow in June!

A photo posted by FONNA Glacier Ski Resort (@visitfonna) on

LÄS OCKSÅ: Äntligen öppnar Stryn
LÄS OCKSÅ: Äntligen sommarsnö i Stryn

Text: Tobias Liljeroth • 2015-06-04
FolgefonnaNorgeSnö

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen