Bildkälla: Sierra

Artiklar

Så lagar du blixtlåset på din skidjacka

Ett trasigt blixtlås på en svindyr skidjacka skulle sänka humöret även på den mest inbitna optimisten. Men här är tipset som räddar jackan, säsongen och plånboken.

Text: • 2015-10-16 Uppdaterad 2015-10-16

5 skidorter nära dig

Vintersäsongen står i detta nu för dörren och har du inte hunnit kolla igenom din utrustning ett tiotal gånger, då ligger du efter. En snabb koll och du kanske inser att din favoritskaljacka är i behov av lite kärlek – kanske sjunger blixtlåset på sista refrängen.

Men istället för deppa i fullständigt samtidigt som du kallsvettas av tanken att behöva köpa en ny så kommer här ett tips på hur du kan rädda jackan – och därmed också säsongen.

Verktyg: Ett styck trasig skidjacka(skidfodral, skidbyxor, pjäxbag, resväska eller magväska funkar också), tång eller multiverktyg med tång, tålamod och järnvilja.

1. Placera löparkroppen så att det finns tillräckligt med utrymme för att klämma effektivt med tången.

2. Kläm ner försiktigt vid mynningen av dragkedjan (traditionellt i botten av blixtlåset). Tryck till tillräckligt hårt för tänderna att engagera, men inte alltför hårt för att trycka ihop löparkroppen för hårt och därmed orsaka extra huvudvärk.

3. Dra löparkroppen försiktigt uppåt. Om den är fastklämd korrekt, bör blixtlåständerna flätas samman där den ursprungligen fastklämd.

4. När tänder har fäst vid varandra, dra försiktigt ner löparkroppen hela vägen ner på jacka eller magväskan. Då ska alla blixtlåständerna släppa med varandra.

5. Häll upp ett glas öl och förundras över ditt enastående hantverk. Nu slipper du mardrömmar om pengar som rymmer från till plånbok och ångest över att behöva röra dig ut på stan i jakt på en ny jacka. Grattis!

Skulle du mot förmodan ha ytterligare problem med blixtlåset finns det alternativa vägar att gå. Dels kan du gå till din närmaste skräddare och fråga om de kan lösa ditt problem för en billig peng. 

Trotsar rädslan – i gummistövlar och jeans


Text: • 2015-10-16
ArtiklarPrylar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen