5fd9472958244

Han gick från ski bum till premiärminister

För 20 år sedan levde han som ski bum och bodde i en skåpbil. I tisdags valdes han till Kanadas nya premiärminister. Justin Trudeau är politikern som trotsade sin egen bakgrund och stakade ut sin egen väg.

Text: • 2015-10-23 Uppdaterad 2015-10-23

Efter nio år av konservativt styre hade Kanada fått nog och den 20 oktober valdes Justin Trodeau till ny premiärminister. Som son till en tidigare premiärminister var Trodeau mer eller mindre född in i Kanadas regering.

Men trots sin privilegierade bakgrund valde Trodeau att gå sin egen väg – vilket bland annat innefattar en tid som säsongande skidlärare i Whistler under mitten av 90-talet samtidigt som han huserade i en skåpbil.
– Vi brukade kallade bilen för tjänstebilen. Allt som oftast brukade vi krypa ihop framför värmeaggregatet i framsätet får att hålla värmen. I korsningar var vi tvungna att hoppa hur bilen och putta på för att den inte skulle stanna. Det var ett mirakel att vi lyckades åka dit vi skulle, säger Sean Smillie, vän och tidigare kollega till Tordeau, i en intervju med CBC Radio. 

Han gick från ski bum till premiärminister
Bild: Adrian Wyld/CP

Trodeau var vid tiden en entusiastisk snowboardåkare som enligt Sean Smillie var:
– En av de farligaste människorna i världen att åka snowboard bakom. Han hade en löjligt lång bräda som enbart var byggt för hastighet.

Trots att han kom från pengar, som det så fint heter, såg Trodeau alltid till att jobba för att kunna överleva. På dagarna var han skidlärare och på natten jobbade han som dörrvakt på nattklubben Rogue Wolf.
Men efter ett par år valde båda två att lämna Whistler och säsongslivet bakom sig. Trodeau blev lärare på West Point Grey Academy. Därifrån gick han vidare till en forskarutbildning i Montreal innan han bestämde sig för att lägga det på is för att satsa på politiken. 

Han gick från ski bum till premiärminister
Foto: Ryan Remiorz/CP

Tidigare i år möttes Trodeau, Smillie plus ett antal säsongvänner upp för en middag och för att minnas gamla tider. Trots att tider förändrats och Trodeau skulle komma att bli Kandas nye premiärminister så var det samma person som Smillie kom ihåg.
– Han är fortfarande killen jag kände i Whistler. Justins entusiasm för politiken matchar den entusiasm han har för fjällen, snowboard och vänner.

Än idag har Trudeau en djup respekt för bergen ända sedan hans bror omkom i en tragisk lavin 1998. Sedan dess har han varit en del av Canadian Avalanche Association och förespråkat säkerhet på berget. 

Whistler fyller 50 – firar med jubileumsfilm

Häng med till backcountrypudret i Fernie


Text: • 2015-10-23
Justin TrudeauVideoWhistler

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen