5fd92072bf15b

Artiklar

Så designar du om dina gamla skidor

Varför ljuga. Grafiken på ett par skidor är stor del till varför man gillar ett par specifika skidor. Och tänk om du hade kunnat designa dina egna. Den idén var precis vad en amerikansk kille fick och gjorde – och resultatet var makalöst.

Text: • 2015-10-26 Uppdaterad 2015-10-26

Icelantic firar 10-årsjubileum – med skidkonst

Allting började med att fotografen Cy Whitling hade tröttnat på designen på sina gamla K2 Shreditor 112. Istället för att köpa ett par nya lagg bestämde han sig – efter att ha rådfrågat några av sina kompisar – att försöka sig på egen design.

Ska tilläggas att Whitling hade fått stor användning utav skidor, men att de nu började sjunga på sista refrängen i och med att belaget hade fått några rejäla törnar.  

Så designar du om dina gamla skidor

Han började med att ta av bindningar och klistermärkena och fortsatte med att sandpappra livet ur de översta lagren på skidan. Han var så pass eftertänksam att han sandpapprade i ett ovalt mönster för att få ett trä-liknande resultat.

Därefter tejpade han kanterna och nitarna innan han i fyra omgångar applicerade en brun grundfärg – allt för att ytterligare efterlikna en trä-kärna.
Sedan följde själva designen. Som ni kan se är personen ifråga något av en konstnär – eller åtminstone en telefonklottrare av rang. 

Så designar du om dina gamla skidor

För att göra det enkelt vid eventuella misstag använde han sig av krita när han ritade upp mönstret på den bruna grundfärgen.
Det svåra beslutet som han säger var att bestämma vilka färger han skulle använda sig av. Till slut föll valet på FolkArt Enamel och Posca-pennor då han kände till flertalet personer som använt just dessa när de målat om sina surfbrädor. 

Första lagrets lades på och sedan fick de stå och torka under 24 timmar. 

Så designar du om dina gamla skidor
Så designar du om dina gamla skidor
Så designar du om dina gamla skidor

När färgen väl torkat gick han vidare med att måla resterande design med Posca-pennorna. Om som ni kan se blev resultatet fantastiskt.
– Jag ville berätta en historia om en kille under sin resa till bergen och hur han växer in till ”old man winter”. I tog också med alla viktiga ställen jag haft med mina skidor, så som Hood, Hellens, Adams och Bearhat i Glacier National Park.  

Så designar du om dina gamla skidor
Så designar du om dina gamla skidor

Slutligen handlade det bara om att hitta något att täta skidorna med. Den ursprungliga planen var att använda tusen lager polyuretan trots risken att det bara skulle falla av efter ett tag. Tyvärr förtäljer inte historien vad han slutligen använde som skydd, men det förtar inte hur otroligt snygga skidorna tillslut blev.

Nu förutsätter vi att inspirationen flödar, så fram med dina egna skidorna och se till att dela med er av resultatet. Här hittar ni hela proceseen och inlägget. Lycka till!

Metallica gör skidor


Text: • 2015-10-26
ArtiklarPrylar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen