Matilda Rapaport i Haines, Alaska. Foto: Oskar Enander

Spirit Of Alaska med Windstedt och Rapaport

A Skier Knows är en ny filmserie med Henrik Windstedt och Matilda Rapaport i Alaska, skidvärldens sista utpost och yttersta utmaning.

Text: Tobias Liljeroth • 2015-10-27 Uppdaterad 2015-10-27

Heliskiing i Alaska drogs igång i kölvattnet av oljekatastrofen i Prince William Sound den 24 mars 1989 där tankern Exxon Valdez gick på grund och släppte ut över 100 000 kubikmeter olja – samtidigt som kaptenen Joe Hazelwood låg i sin hytt och sov bakfyllan av sig efter en blöt vända på Pipeline Club i Valdez kvällen före. Helikopterpiloter som assisterade vid räddningsarbetet såg Chugachbergen i horisonten och återvände snart med skidåkare som last. Åren efter utforskade pionjärer som Doug Coombs bergen runt Valdez med Thomson Pass som utgångspunkt. Och i slutet av det förra millenniet började Sean Dog Bromwell med partners att röra sig söderut och upptäckte Haines. Ett ställe som med åren gjort sig känt tack vare sina branta spines som visats upp i otaliga skid- och brädfilmer.

Skidåkningen i Alaska karaktäriseras av fuktig kustsnö som klistrar sig fast på till synes omöjliga branter, och ett sanslöst lynnigt väder som gör vilodagar, downdays, till mer av en vana än inte. I vintras landade ett litet svenskt crew i de mäktiga bergen runt Haines. Henrik Windstedt är ingen nybörjare i den här typen av terräng. Men för Matilda Rapaport var det en helt ny upplevelse.

Resultatet är filmserien A Skier Knows som följer Windstedt och Rapaport när dom utforskar både Alaska och sina egna gränser. Du kan läsa en stor story med bilder från Oskar Enander i oktobernumret av Åka Skidor.


Text: Tobias Liljeroth • 2015-10-27
A Skier KnowsAlaskaHenrik WindstedtMatilda Rapaport

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen