5fd9205a5fa06

Artiklar

5 skidorter du troligtvis inte visste fanns

Vi har alla hört talas om Chamonix, Whistler, St Anton och Val Thorens. Men visste du att du kan köra ospårat i Indien eller köra park i Lesotho?

Text: • 2015-11-12 Uppdaterad 2015-11-12

Gulmarg – Indien
I ett område kallat Pur Panjals, i västra delen av Himalaya, ligger Gulmarg – en skidort vid foten av det 4000 meter höga Apharwat. Varje säsong är mer eller mindre en puderdröm då sydvästliga och västliga vindar träffar Gulmarg först vilket ofta innebär det man i Gulmarg kallar “currypuder”.

5 skidorter du troligtvis inte visste fanns
Foto via: Popular Mechanics

Berget är tillgängligt genom ett fåtal liftar där huvudliften är gondolen som tar dig från 2600 meters höjd upp till 3900 meter – och hör upp extra nu. Få i området har färdigheterna och modet att åka på bergets övre terräng. Det gör att det finns mängder med orörd puder i veckor.

En brasklapp dock. Liftens strömförsörjning är allt annat än perfekt och detsamma kan sägas om området lavinsäkerhet. Så vidta rigorösa säkerhetsåtgärder som ni planerar att åka dit.

 

Mount Hermon Ski Resort – Israel
Mount Hermon balaserar på en av världens mest omtvistade gränser – på ena sidan ligger Israel, på andra Syrien och Libanon. 6 oktober 1973, den första dagen av Yom Kippur-kriget tog Syrien kontroll över sydsluttningen men två veckor lyckades Israel ta tillbaka det 2800 meter höga berget – och har kontrollerat det sedan dess.

5 skidorter du troligtvis inte visste fanns
Foto: Wikipedia

På väg upp genom Golanhöjderna passerar du bland annat ett minfält, israeliska observationsposter och militärbasen där specialutbildade Alpine Unit huserar går att skåda från skidsystemet.
Skidåkningen är kanske inte den bästa om man är ett stort fan av puder – eller bra preparerade pister – men om man vill uppleva något helt nytt äventyr är kan Mount Hermon vara ett ställe att kasta ett öga på.

OBS: I det här läget kan det vara bra att höra av sig till svensk UD och höra hur säkerheten är kring området just nu och om det är klokt att åka dit i vinter. 

 

Afriski – Lesotho
Såvida du inte i detta nu läser geografi i skolan är chansen ganska stor att du inte peka Lesotho på en karta och vi bad dig. Lesotho är alltså ett eget land i de östra delarna av Sydafrika – och Afriski är en av totalt två skidorter i de nedre delarna av kontinenten.

5 skidorter du troligtvis inte visste fanns
Foto: Tom Basson

Berget som systemet är beläget på börjar på 2900 meters höjd och avslutas på 3200 meter. Fallhöjden där alltså bara runt 300 meter vilket kanske också förklarar varför där bara finns en stolslift och sex nedfarter – men vad hade ni förväntat er. 

 

Dizin – Iran
Två timmar norr om Teheran, högt upp i de iranska bergen hittar du Dizin – landets största skidort. Till skillnad från kanske Afriski är Dizin ett väl utvecklat skidområde med hotell, restauranger och tre gondoler.

5 skidorter du troligtvis inte visste fanns
Foto: Dizin Ski Resort

Området bjuder på varierad åkning med sin bas på 2650 meter till toppen på 3600. Tack vare sin positionering får Dizin en hel del nederbörd, till skillnad från majoriteten av landet, vilket gör att det finns chanser till bra puder

Ska sägas att liftarna inte är av senaste modell och därmed kan orsaka en del ångest eller rädsla, men det kan det vara värt. Det är nämligen få utav skidortens locals eller besökare som tar sig utanför pisterna vilket lämnare mer för erfarna besökare. 

 

Malam Jabba – Pakistan
Alla gillar en comeback – och det är precis vad Malam Jabba har stått för. För knappt 10 år sedan var en lite oh lugn skidort inbäddad högt upp i Karakoram-bergen i Pakistan. Dock föll området i händerna på talibanerna. Tydligen var de inte alls glada på att människor roade sig själva med att jibba, lägga elvor och ettor och sola i backen så de brände ner hotellet och områdets enda lift.

5 skidorter du troligtvis inte visste fanns
Foto: Malam Jabba Ski Resort

Nu är området dock tillbaka. Pakistans regering har klivit in och byggt ett nytt hotell och en ny stolslift, så kan ni pakistanierna äntligen njuta igen. Topphöjden på systemet är drygt 3000 meter och området får nog med snö för att kunna ha en säsong mellan december och mars.

Skidåkning i Indien och Dubai


Dimman lättar över Kaukasus


Dizin – Shahens förfallna skidort


Text: • 2015-11-12
ArtiklarSkidorterIndienPuderVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top