Foto: Mattias Hargin

Hargins träningstips: Core-träning

Core syftar till din kroppskärna och sammanfattas ofta av rygg, bål, mage, skuldror och höft – alla viktiga muskler när du åker skidor. Därför gäller att ha en bra grundstyrka i din kärna så du kan stå emot de påfrestningar som du utsätts för.

Text: • 2015-11-17 Uppdaterad 2015-11-17

Hargins träningstips: Benböj och utfall med hantlar

Det här är ett par övningar som kommer suga i kroppen. Första tipset är en av Mattias egna favoriter som ser till att skapa ett rejält tryck i magen och bålen. Viktigt att poängtera är du ska rotera med hela höften för att övningen ska få som bäst effekt. 
Du kan ta ut tre versionen av övningen, dels nerifrån och uppifrån, och dels som en boxningsövning där du boxar fram armen. 

Börja med lätta vikter och arbeta dig uppåt. Det här är en övning som lätt kan ge en sträckning om du inte är uppvärmd eller har för mycket vikt och därför ”tappar” tillbaka vikten. Se till att full kroppskontroll hela övningen igenom. 

Hargins träningstips: Core-träning
Hargins träningstips: Core-träning

Se videotipset här: 

Andra core-övningen är inte helt olik den första men genomförs med fria vikter istället för en maskin. Här går övningen ut på att stoppa rotation för att på så sätt bli stark i vridmomentet.
Du kan genomföra övningen antingen genom att från en låg position skjuta vikten upp i en pendel alternativt börja högt och sedan ”slå” vikten neråt – även då i en pendel så att de stora muskelgrupperna aktiveras. 

Sedan finns även en tung version version där du snabbt för vikten från sida till sida – och på så sätt jobbar med vridmomentet som största vikten. Märk här hur Hargin själv använder sig av en hantel på 7,5 kilo. med andra ord, börja inte för tungt. 

Hargins träningstips: Core-träning
Hargins träningstips: Core-träning

Se videotipset här: 

Hargins träningstips: Magövning med hantel


Text: • 2015-11-17
Mattias HarginTräningVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen