Foto: Jon Olsson @ Facebook.

Artiklar

Drömmarna förde Jon Olsson tillbaka till rötterna

På senare år har han blivit mer känd för sina bilar, bets och douchebags än för sin skidåkning. Men efter sin svåra knäskada försöker Jon Olsson nu ta sig hela vägen tillbaka till sina rötter – eller nästa i alla fall. – Även om någon hade gett mig en miljon dollar kontant hade jag aldrig hoppat Chads Gap switch igen.

Text: • 2015-11-23 Uppdaterad 2015-11-23

9 bästa skidapparna att använda på berget

Oavsett om du gillar honom eller inte har Jon Olsson betytt otroligt mycket för skidåkningens utveckling. Han blev tidigt en av skidåkningens stora profiler och hjälpte till att forma sporten till vad den är idag men nya trick som Kangaroo Flip, DJ Flip och Hexaflip.

För ett par år sedan antog Jon Olsson ett vad med Jens Byggmark om att han skulle knipa en OS-plats i det alpina landslaget – men istället för en resa till Ryssland blev det knäskada och lång konvalescenstid.

Nu är han på väg tillbaka och i en intervju med Freeskier berättar han bland annat om hur han hittat sina rötter igen.
– När jag skadade knät planerade jag fortfarande att komma tillbaka till racing. Men när jag vaknade en morgon efter operationen var den enda tanken jag hade att ”jag vill hoppa igen”. Men mitt huvud var inställt på racing så jag gav mig själv fyra månader för att se hur jag kände då. Efter fyra månader hade gått drömde jag inte om röda och blå portar utan om kickers och solnedgångar. Så jag sa till mig själv: ”okej, om det är vad min hjärna säger att jag vill göra så gör jag det”, berättar Jon Olsson

Jon Olsson, som nu har hunnit bli 33 år gammal, har under årens lopp engagerat sig i allt fler saker utanför skidåkningen – allt ifrån biltävlingen Gumball till det egna väskmärket Douchebags.
Kanske en vettig strategi då ålder håller på att ta ut sin rätt på kropp och själ.
– Knät håller bra och är hundra procent när jag inte åker skidor, men det har visat sig att det finns en anledning till att få över 30 är i parken och hänger. Det tar ganska mycket på ens kropp, berättar han och fortsätter.
– Att gå från 23 till 33 är mentalt sett enorm, det är en helt annan sport. Hoppen idag är skrämmande, men när du är ung inser du inte det. Det är först när du bli lite äldre du ser på saker annorlunda. Även om någon hade gett mig en miljon dollar kontant idag hade jag aldrig hoppat Chads Gap switch igen.

Förutom att kroppen tagit en del stryk de senaste åren har Olsson fått ytterligare dystra besked. Hans egen tävling, Jon Olsson Invitational, kommer för första gången på elva år inte gå av stapeln. Marknaden att förändrats och kostnaden för tävlingen är större än vad intäkterna är.
– Det finns inga planer för i år. Sociala medier har gjort att företag kan exponera sina märken betydligt billigare och tyvärr påverkar det en hel del tävlingar.
– Samtidigt kommer det här bli första våren på elva år som jag är ledig och kan åka skidor istället för att boka boende, banners och andra saker för eventet. Självklart kommer jag sakna det, men samtidigt kommer jag njuta av friheten att åka skidor och våren. 

Jesper Tjäder kör en grundkurs i flippar


Text: • 2015-11-23
ArtiklarIntervjuJon Olsson

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen