Red Bull Cold Rush

Artiklar

7 stora ögonblick från freeride-tävlingar

Att stompa en back flip i en skidfilm är en sak. Att göra det under tävling en helt annan. Vi samlade sju feta ögonblick från olika freeride-tävlingar

Text: • 2015-11-24 Uppdaterad 2015-11-24

Bimboes monsterlinje – sju drops på en minut

I var och varannan film ser vi skidstjärnorna kasta sig utför gigantiska drop bara för att stompa landningen någon sekund senare. Vad vi sällan får – förutom den obligatoriska crash-montaget i slutet – är alla försök och all planering som ligger bakom 30-60 sekunder film.

När det kommer till tävling blir situationen annorlunda. Helt plötsligt ska du leverera ett vinnande åk – och du har bara en chans på dig. Du ska klara av att hantera pressen, nerverna, tankarna samtidigt som du ska försöka riva av en linje som de flesta bara hade skakat på huvudet till.

Men det finns de som klarar det – se bara för er själva.

Candide Thovex – Red Bull Linecatcher – Les Arcs, 2010
Ingen lista är väl egentligen komplett utan lite Candide. Under 2010 års Linecatcher langade fransmannen fram ett åk som om det vore en vanlig dag i parken. 

Sverre Liliequist – Swatch Skier’s Cup – Zermatt, 2013
Det är kanske inte världens mest imponerade åk – om det inte vore för avslutningen. Sverre stompar nonchalant en back flip samtidigt som en lavin gnager honom i hälarna.  

Aurelien Ducroz – Freeride World Tour – Verbier, 2009
Ducroz vinnande åk från Verbier 2009 innehåller en perfekt blandning av sylvass brant terräng och 15 meters-drop. Även han själv vet om att det är vinst när han kommer ner. 

Sam Smoothy – Freeride World Tour – Vallnord, 2015
Har blivit hyllat som ett av de bästa åken någonsin i Freeride World Tour – och det är enkelt att förstå varför. En stark teknisk linje på det övre partiet sammansvetsas med en höghastighets-avslutning. Styrkan att lyckas stå i sista dropet seals the deal. 

Fabian Lentsch – Freerode World Qualifier – Obergurgl, 2014
Det här var sista chansen för Fabian att kvala in till 2015 års FTW – och jäklar såg han till att ta chansen. Ett monsteråk som aldrig verkar ta slut och i det kastar Lentsch in sex airs. 

Alla – Red Bull Cold Rush – Silverton, 2011
Det räcker egentligen med att en åkare sätter standarden – sen måste resten följa med – och efter Sean Pettits perfekta 360 utför en 20 metersklippa var det inget att snacka om för Dane tudor, Richard Permin. Och det var inte så att tjejer höll tillbaka heller. 

Guerlain Chicherit – Freeskiing World tour.
Det är aningens oklart varifrån det här klippet kommer ifrån, men i och med att Guerlain Chicherit spenderar ungefär samma tid i luften som en migrerande fågel – och dessutom sätter landningarna – räknar vi kallt med att han vann. 

Know before you go – en film om lavinsäkerhet


Text: • 2015-11-24
ArtiklarCandide ThovexFreeride World TourSean PettitSverre LiliequistVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen