Thomas Gaisbacher i Couloir d’Olympique ner mot St Christophe en Oisans. Foto: Mattias Fredriksson

Alperna

Alpernas stora åk

De här är de stora åken! Alpernas klassiker som varje skidåkare bör ha avverkat innan det är dags att pumpa oändligt med puder med mannen där uppe.

Text: Åka Skidor • 2015-11-25 Uppdaterad 2015-11-25

Glacier de Girose, La Grave

2 300 meter
En tvättäkta klassiker som lever sitt liv i skuggan av mer kända åk på andra orter. Ett intrikat himmelrike av skidåkning som startar på en gigantisk glaciär och via en serie av olika vägval leder ner i en trixig avslutning i lätt skogsterräng.

Vallon De La Selle, La Grave/Les 2 Alpes

2 300 meter
En serie med olika valmöjligheter leder ner till den lilla stenbyn St Christophe en Oisans där antalet getter och kort vida överstiger antalet homo sapiens. Ett mäktigt och evighetslångt åk i sydläge som med fördel åks tidigt på säsongen.

Envers du Plan, Chamonix

2 800 meter
Den finaste vägen ner från Aiguille du Midi (utan att behöva riskera livet i varje sväng). Den inledande dryga kilometern höjdmeter är bland det finaste en skidåkare kan finna med hjälp av en lift. Är snöförhållandena bra kan du lägga dina sista svängar ända nere i Chamonix centrum.

Pas de Chèvre, Chamonix

2 100 meter
Mon dieu! Getstigen är en klassiker som aldrig förlorar sig brutala charm när man glider åt ”fel” håll från toppen av Grands Montets ner mot Mer de Glace:s slingrande ishav. Stundtals brant, stundtals trixigt mot slutet men för det mesta en enorm skiduplevelse.

Helbronner, Courmayeur

2 100 meter
Toulaglaciären och Helbronner har det mesta som sin granne Chamonix på andra sidan Monte Bianco, förutom folkmassorna. Och minst lika episk åkning som dessutom förärats med en ny lift till vintern (på gott och ont). 

Sydvästsidan på Bec des Rosses, Verbier

2 100 meter
Bec des Rosses tänker du och känner hur knäna skakar. Lugnt, vi ska inte ner på nordsidan där Freeride World Tour körs varje år utan den betydligt mer lockande sydvästsidan ner mot byn Lortier. Ett äkta fetingåk i närmast perfekt, mestadels 40-gradig lutning.

Galtiberg, Engelberg

2 000 meter
Vilt, brutalt och ytterst intrikat. Galti är ihop med ultraklassikern Laub ett åk som måste åkas på Titlis. Stora ytor i inledningen varvas med mer komplex routefinding längre ner och avslutning i en smal bäckravin. Det nordliga läget och mer eller mindre ständig skugga gör att snön håller sig fin överraskande länge, även på låg höjd. 

Östsidan Aiguille Rouge, Les Arcs

2 000 meter
Ett tvättäkta fläskåk i Tarentaisedalen! En brant start leder ut på ett gigantiskt face med många olika linjeval.

Schwarztor, Zermatt

2 200 meter
Ett mäktigt glaciäråk från Klein Matterhon över den gigantiska Cornergletcher med en mäktig vy över flerea 4000-meterstoppar. Stor och stundtals teknisk.

Hallå där! För din egen säkerhets skull, anlita en bergsguide för alla de här åken. Läs mer på sbo.nu.

La Grave – skidvärldens mest unika lift


Ny lift på Helbronner i Courmayeur


Världens 10 bästa liftar


Engelberg öppnar ny lift till vintern


Text: Åka Skidor • 2015-11-25
AlpernaArtiklarSkidorterChamonixCourmayeurEngelbergLa GraveLes ArcsVerbierZermatt

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen