Profil: parkråttan i Zermatt
Maximiliam Smith i Zermatt. Foto: Adam Klingeteg

Profil: parkråttan i Zermatt

Maximiliam Smith från Göteborg har landat drömjobbet som head shaper i parken i Zermatt. Ett perfekt jobb om du dessutom råkar vara besatt av skidåkning utanför boxen.

Du kan inte ana vilket drömjobb svenska skidstjärnan har landat! Maximilliam Smith huserar numera i Zermatt. För den som inte känner till honom är han en gladlynt Göteborgare med en något fransk mustasch och en vision. En vision om hur hopp och rails kan användas för att generera leenden. Som medlem i jibb-kollektivet The Bunch känns han onekligen som en man på rätt plats. Maximilliam stoltserar numera nämligen med titeln Head shaper för Zermatts snöparker.

Vi tog ett snack om hans nya tillvaro medan Zermatts ändlösa pister sakta tuggade förbi nedanför sittliften. Adam Klingeteg tog ett par bilder och Rickard Croy slog slängde fram en sådan där glidecam.

Zermatt alltså, hur hamnade du här?

– Jag ville åka skidor och tänkte att alperna har feta möjligheter och bra väder.

Det låter förbannat okomplicerat och vackert. Men Zermatt? Ville du hit specifikt?

– Nej, eller ja, jo, Zermatt har ju öppet året runt. Det är bra, då kan jag shredda fett mycket lagg.

Hur landade du jobbet som head shaper?

– Jag skrev till lite olika profiler på Facebook.

Profiler? Polare?

– Nej, alltså olika parker har sidor på Facebook.

Jobbsökning via sociala medier?

– Lika kreativt som en Peanut butter 3:a!

Var det svårt?

- Amen typ, nej inte så svårt jag skrev lite vem jag var, vad jag har gjort och så. Creation nation och lite sånt. (Creation nation är en tävling i Björnrike arrangerad av The Bunch reds. anm.)

Låter smidigt, vad händer nu?

– Nu ska vi sätta upp hela vinterparken här i Zermatt. Just nu är bara den gröna, lilla linjen uppe.

Har du fria tyglar? Eller hur ser upplägget ut?

– Om jag fattat rätt. Men jag har inte fått det på papper än. Vi ska ha lite möten framöver. Men jag får ett antal pistmaskinstimmar och shapers att jobba med. Har sjukt mycket idéer jag vill göra så det ska bli svinkul.

Idéer? Hit me!

– Jag skulle vilja förmedla sättet vi i The Bunch åker skidor på och göra det möjligt för alla. Det vi, den skidåkning, vi har utvecklat under de åren vi filmat med The Bunch är inte så påfrestande för kroppen eller farligt. Det är bara kul, alla kan göra det liksom. Det skulle jag vilja försöka lyfta fram och göra möjligt för alla. Sen vill jag testa att typ jobba med naturen. Mycket med parker känns som att det görs mot naturen. Kommer det en vinddriva som byggs upp, varför inte låta den vara? Göra det vackert. Mycket snö och mindre plast. Mer än så vill jag inte avslöja innan idéer och visioner har blivit verklighet. Men då är alla välkomna att influeras av oss, om dom vill det.

Det där gillar jag, något mer att tillägga om parken?

– All snö är natursnö. Det är något jag tycker är riktigt fett.

Hur länge är du kvar? Alltså, har du ett säsongsjobb eller är du tillsvidareanställd? Med tanke på att dom har öppet året runt menar jag.

– Jag vet inte riktigt. Jag har ett kontrakt men det är på tyska så jag vet inte vad det står i det. Jag har inget slutdatum när jag ska hem i alla fall. Jag stannar tills, eller om jag tröttnar.

Schnyggt! Det känns safe att anta att det blir en "The Bunchig park"? Blir det något filmat från Zermatt med The Bunch i vinter?

– Det är ju drömmen. Att dom andra i The bunch tycker den är svinfet. Målet är att dom ska komma ner så mycket som möjligt absolut. Vem vet i framtiden kanske det kan bli en Creation nation här i Zermatt...

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!