5fd946d5a291f

Han körde barmarksåkning långt innan Candide

Candide Thovex i alla ära men barmarksåkning var långt ifrån hans idé. Att åka på gräs och sten ingick nämligen i extremlegendaren Sylvain Saudans träningsregim redan på 60- och 70-talet.

Text: • 2015-12-15 Uppdaterad 2015-12-15

Vi antar att ni vid det här laget inte har missat Candide Thovex minst sagt magiska barmarksåkning, men faktum är att det var en annan fransman som utvecklade åkningen långt innan Candide ens var född. 

Sylvain Saudan ses ofta som en av extremåkningens förgrundgestalter. På skidor med en större koppling till Gustaf Vasas första lag än dagens puderjägare kastade sig Sylvain utför stup som få åkare idag vågar ge sig på.

Saudan betade bland annat av svåra klättercouloirer och bergsväggar så som Couloir Spencer, Couloir Whymper, Gervasutti, Eigers nordostsida och Grandes Jorassed sydsida. Han blev är den första att åka skidor utför en 8000-meterstopp med Hidden Peaks i Pakistan 1982. 

Sen så var det här med barmarksåkning. Sylvain hade inställning att om du kan åka på gräs, grus och sten så klarar du av vilken slutning som helst på snö. Vad är det egentligen med sydeuropéer och barmarksåkning?

Gräsligt (!) med Candide Thovex


Jérémie Heitz tänjer på gränserna i ny trailer


Så här såg första extremskidåkningstävlingen ut


Text: • 2015-12-15
Candide ThovexSylvain SaudanVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen