Foto: Luc Moreau

Artiklar

Så ska en presenning rädda skidåkningen i Chamonix

Europas ökande sommarvärme har kommit med förödande konsekvenser för Chamonix glaciärer. Nu försöker man desperat rädda en glaciär och därmed skidåkningen – genom en presenning.

Text: • 2015-12-21 Uppdaterad 2015-12-21

Förra årets milda vinter och årets varma sommar har tillsammans med allmänna klimatförändringar börjat påverka skidåkningen i Europa – och i Chamonix har läget blivit ohållbar.
De höga temperaturerna har påskyndad smältningen av redan backande glaciärer till en punkt där 10 centimeter, istället för genomsnittliga 3, försvann varje dag under juli månad. Totalt har glaciärer i Mont Blanc-området förlorat 10 meter i tjocklek mellan 2003 och 2012.

Men samtidigt som bland annat Vallé Blanche-glaciären backade rejält lyckades Glacier Des Ragnons hålla sig sval och på så sätt bevaras. Anledningen var en 700 kvadratmeter stor presenning. Den första installerades 2011 och har varit till stor hjälp.
– Presenningen har varit mycket effekt, berättar Luc Moreau, glaciolog som studerat glaciärer sedan mitten av 80-talet, till Powder Magazine

Så ska en presenning rädda skidåkningen i Chamonix
Foto: Luc Moreau

Det var efter den rekordlåga snö-säsongen 2010-2011 som Grant Montets skidpatrull beslutade införa arbetet med presenningen. Vid tiden var det ingen revolutionär idé, flera schweiziska skidorter hade gjort samma sak sedan ett par åt tillbaka, men beslutet var ack så viktigt ändå.
– Vi har kunnat bevara två-tre meter av is tack vare presenningen, och den här sommaren har presenningen betytt mer än tidigare år, säger Pascal Croz, chef för skidpatrullen på Grand Montets.

På Grand Montets är man positiva över att man lyckats rädda delar av glaciären men samtidigt är det en kamp som är svår att vinna. Om en glaciär förlorat mer än 60 procent av sitt snötäcke i slutet av en sommar kommer resterande snö smälta betydligt snabbare.
Mellan 2004 och 2009 hade glaciären i Argentière förlorat så pass mycket som 70 procent av sitt snötäcke i slutet av sommaren vilket har lett till glaciären backat rejält de senaste åren. 

Så ska en presenning rädda skidåkningen i Chamonix
Foto: Pascal Croz/Compagnie du Mont Blanc

Och även förra vintern var bra sett ur ett snö-perspektiv är det somrarna som kommer att avgöra framtiden för glaciärerna i Mont Blanc-området.
– Prognoser visar en temperaturhöjning, och det är framför allt ökning under sommarmånaderna som gör att glaciärerna smälter mer. Det kommer att bli mer snö på vintern, men eftersom en stark sommar smälter bort betydligt mer kommer glaciärerna att förändras. Därför kan dessa presenningar komma att bli ännu viktigare i framtiden, säger glaciologen Delphine Six.

Föll ner i crevasse – dokumenterar allt


Cham Lines tillbaka – mer faktaspäckad än någonsin


Glen Plakes Chamonix


Text: • 2015-12-21
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen