5fd9300a3931c

Nu ska Naturvårdsverket släppa dagliga lavinrapporter

I alperna har det varit ett stående inslag. Nu vill Naturvårdsverket rädda svenska liv

Text: • 2016-01-06 Uppdaterad 2016-01-06

– I fjol drogs en skidåkare med i en lavin i Kittelfjäll. Han var blå och andades svagt när räddningsmanskapet grävde fram honom. Men han överlevde, säger Per-Olof Wikberg, lavinansvarig på Naturvårdsverket, till svt.se.

Just den här sortens händelser vill myndigheten nu undvika. Därför drar de den 15 januari igång med en ny tjänst som tillhandahålla lavinrapporter för svenska fjällen.
Först ut med lavinrapporter i vinter blir Hemavanfjällen, Åre och Abisko – men planen är att bygga ut prognoserna nästa år då även Kittelfjäll, Borgafjäll och Marsfjället ska få centrala lavinrapporter.

Varje skidort kommer göra lokala bedömningar och lavinrisken kommer bedömas efter skala mellan ett och fem, där fem står för den högsta risken.
– I Hemavan finns det områdesansvariga, lokala lavinexperter som varje dag gör en bedömning av lavinläget. De gräver i snön och tittar på lavinrisken. Tillsammans med ett antal observatörer som också tar prover i snön görs en prognos centralt på naturvårdsverket, berättar Per–Olof Wikberg.

lavinprognoser.se kan du varje dag läsa om lavinrisken på de utvalda orterna. 

Varje skidåkares mardröm – plötsligt släpper allt


9 bästa skidapparna att använda på berget


7 prylar som kan rädda livet på dig i vinter


Text: • 2016-01-06
ÅreHemavanKittelfjällLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top