5fd91ff0718da

Artiklar

8 skidorter nära dig

Sugen på en snabbis? Mellan- och södra Sveriges bästa backar finns ett par timmar från Malmö, Göteborg och Stockholm. Vi har valt ut åtta skidområden söder om Sälen som passar för en skön skidhelg.

Text: Åka Skidor • 2016-01-20 Uppdaterad 2021-02-11

1. Romme, Dalarna

Dalarnas populäraste skidområde söder om Sälen hade den amerikanska skidorten Vail som förebild när backarna planerades. Därför följer pisterna den naturliga terrängen ner genom skogen.

Effektiva stolliftar eliminerar liftköer. Älgkyssen och Sydhanget är två fina nedfarter, liksom den två kilometer långa, lätta och breda carvingpisten Gruvvägen.

Toppstugan har en trevlig skidrestaurang, mysig bar och solig veranda. Fonduekvällarna är populära.

Romme Alpin lockar både barnfamiljer och duktiga skidåkare. Nyligen byggdes skidområdet ut med Snöberget som har lite högre fallhöjd, en sexstolslift och fina pister.

Romme

Fallhöjd: 275 meter
Antal nedfarter: 30
Antal liftar: 12
Mer info: www.rommealpin.se

8 skidorter nära dig

2. Branäs, Värmland

Värmlands kanske mest populära skidområde. Fallhöjden är imponerande 415 meter och Branäs har något så ovanligt som en gondollift. De två kilometer långa backarna Kulingen och Storbacken är landets bästa pister söder om fjällen.

Parken Dog Park har hopp, rails, boxar, musik och elljus. Den är öppen till klockan 19. En skicrossbana anpassad för barnfamiljer finns i anslutning till landslagets träningsbana.

Stugby och camping ligger på gångavstånd från liften och uppe på berget finns stugor i fina omgivningar.

Branäs

Fallhöjd: 415 meter
Antal nedfarter: 28
Antal liftar: 21, inklusive gondollift och nya expressliften
Mer info: www.branas.se

8 skidorter nära dig

3. Sunne, Värmland

Tre timmar från Göteborg lockar Ski Sunne skidåkare från hela västkusten. Stor liftkapacitet, snösäkra pister och bra längdåkning är förklaringen. Av skidområdets nio nedfarter är den kilometerlånga, hundra meter breda och carvingvänliga Ekebybacken den största attraktionen. 

Den elbelysta Kavaljeren är en annan Sunneklassiker. Övriga nedfarter är långa och flacka och passar barnfamiljer och nybörjare perfekt.

Utöver nedfarterna finns även fun park för jibbarna och en puckelpist som dem som vill testa knäna. Med en redan stark uppsättning nedfarter och bidrar till att göra Sunne till en stark utflykt. 

Längdåkare har många spår att välja på, däribland en sex kilometer lång slinga med elljus.

Traktens hotell har förmånliga helgpriser. Selma Spa rekommenderas. Stugor, vandrarhem och camping finns nära backen.

Sunne

Fallhöjd: 265 meter
Antal nedfarter: 9
Antal liftar: 7
Mer info: www.skisunne.se

8 skidorter nära dig

4. Säfsen, Dalarna

Snösäkra och barnvänliga Säfsens långa och lätta nedfarter passar barnfamiljer och nybörjare. Skidområdet ligger vackert i Finnmarkens djupa skogar.

Fallhöjden är blygsam men pisterna är långa. Långsvängen och Vargspåret är riktiga maratonåk. I barnområdet träffar ungarna älgen Filurius och Säfsen-knattarnas barnklubb arrangerar skattjakt och våffelfrossa. Skicrossbanan har en barnpark för unga skidåkare som gillar att hoppa.

Skidlunch och middag serveras på Solbergets Wärdshus. Hyttan Kök & Bar varvar à la carte med buffékvällar. Smedjan Bar är en trevlig avslutning.

Säfsen

Fallhöjd: 180 meter
Antal nedfarter: 16
Antal liftar: 6
Mer info: www.safsen.se

8 skidorter nära dig

5. Kungsberget, Gästrikland

Billiga bussresor lockar skidåkare till Kungsberget. Det är en populär helgutflykt och i veckorna avlöser skolresorna varandra. E4:an förbi Uppsala har kortat ner restiden från Stockholm med en halvtimme, minst.

Här finns skidåkning för hela familjen. Tio liftar, varav två stolliftar, håller borta köerna korta.

Kungsberget var först i Sverige med en permanent skicrossbana. Nu satsar man på Snowparken; 60¿000 kvadratmeter hopp och rails ska locka den unga generationen. Happy Park i barnområdet har små hopp för små åkare.

Camping finns, men inga stugor. Många hotell i trakten har specialerbjudanden för skidgäster. Ett tips är Kungsfors Herrgård.

Kungsberget

Fallhöjd: 200 meter
Antal nedfarter: 18
Antal liftar: 10
Mer info: www.kungsberget.se

8 skidorter nära dig

6. Vallåsen, Skåne

Sveriges sydligaste skidbacke stoltserar kan inte med värsta fallhöjden, men Vallåsen bidrar trots det med en hel del. Totalt erbjuder Vallåsen 5170 meter av preparerade pister och liftar har en kapacitet på 7200 personer/timme, så därmed blir det inte så mycket köer.

I och med närheten till både Halmstad, Ängelholm och Båstad går det lätt att finna boende för de som vill spendera längre tid på åsen.

Vallåsens restaurang är den självklara samlingplatsen när det kommer att vila fötterna och ta något att äta. Här kan du ta en lättare fika eller stabil lunch. 

Restaurangen har givetvis fullständiga rättigheter och server därmed också öl för den som är sugen.

Vallåsen

Fallhöjd: 145 meter
Antal nedfarter: 11
Antal liftar: 7
Mer info: www.vallasen.se

8 skidorter nära dig

7. Flottsbro, Huddinge

Flottsbrobacken, eller Flottsbro Alpin, är Stockholms högsta och längsta slalombacke, och med sin fallhöjd på 103 meter slår den Hammarbybacken som har en fallhöjd på 93 meter.

Backen skryter även med en av Sveriges bästa snöläggningssystem och huserar förutom tre liftar och fem nedfarter även en pulkabacke och ett populärt barnskidområde.

Lunchen kan avnjutas på värdshuset som förutom mat även har fulla rättigheter.

Boende finns precis vid backen då man nyligen bytt nya fräscha stugor. Du kan antingen hyra enbart för en natt, fast du kan även ta en liten minisemester och hyra ett par dagar. Stugorna variera mellan 2-6 sängplatser. 

Flottsbro

Fallhöjd: 103 meter
Antal nedfarter: 5
Antal liftar: 3
Mer info: www.flottsbro.se

8 skidorter nära dig

8. Isaberg, Västergötland

Utmed Nissanstigen i Hestra, drygt två timmar med bil eller buss från Göteborg, finner du naturreservatet Isaberg och södra Sveriges största skidanläggning.
Skidsystemet har en lång tradition som semester- och rekreationsort för friluftsmänniskor och skidsystem bjuder på totalt tio nedfarter, varav en är av svart karaktär, och den högsta fallhöjden är 150 meter.

De senaste åren har en rad ombyggnationer gjorts. 2010 byggdes en betydligt större restaurang och skidshop så nu kan du enkelt avnjuta en fika eller lunch mellan åken, 2013 renoverades de intillliggande stugorna och 2014 byggde man ut höghöjdsbanan med en svart backe.

Man har även sett till att öka snöproduktionen med närmare 40 procent sedan 2014. 

Att resa från Göteborg med bil eller buss tar cirka två timmar vilket gör det till en perfekt utflyktsort för en dag. Om man dock vill spendera lite fler dagar på berget så finns det såväl stugor som hotell och camping. 

Isaberg

Fallhöjd: 150 meter
Antal nedfarter: 10
Antal liftar: 8
Mer info: www.isaberg.com

8 skidorter nära dig

Text: Åka Skidor • 2016-01-20
ArtiklarSkidorterBranäsIsabergKungsbergetRommeSäfsenSunneUlricehamnVallåsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen