5fd91fe199003

Artiklar

Ikonen som förenar Mad River Glen

Idag satsar skidorter miljarder på nya liftar som kan liknas vid tekniska underverk. I Mad River Glen, Vermont, ser man annorlunda på saker – där finns en av endast två kvarvarande enstolsliftar i USA.

Text: • 2016-01-28 Uppdaterad 2016-01-28

Mad River Glen i nordöstra USA, närmaste bestämt Vermont, är en klassisk skidort med anor som går tillbaka till 40-talet. Mycket utav skidvärlden har förändrats sedan dess – men en fast punkt kvarstår – enstolsliften.

Skidorten invigdes 1947, ett år senare kom liften till – och den är en av endast två som finns kvar.
– Efter att liften byggdes kom man på att det var lika billigt att bygga en tvåstolslift som en enstolslift så de försvann snabbt. Den här har dock lyckas hanka sig kvar, säger Eric Freidman i klippet här nedaför. 

Beroende på hur mycket folk som är liften samtidigt tar liftturen mellan 9-12 minuter från botten till toppen – och i och med att du sitter själv får du en del tid att fundera.
– Det är inte ofta du får 10-12 minuter för dig själv i dagens samhälle. 

Under tiden som skidvärlden har förändrats och skidorter växer sig allt större och vill tjäna mer pengar har Mad River Glen hållit fast vid på grunderna som skidorten byggdes – för hängivna skidåkare, med ett minimum av komersiella intressen och bekvämligheter.
– Detta är ingen hashtag-kampanj för att starta en gemenskap. Den finns redan.

Enstolsliften i Mad River Glen, Vermont, står som ett bevis på det. 

Istället för att rivas, renoverades liften 2007 och kommer därmed kunna stå kvar i ett par årtionden till, och det är vi glada för. 

Enstolsliften i Mad River Glen

Byggdes: 1948
Renoverades: 2007
Åktid: 9-12 minuter(beroende på belastningsmängden)
Längd: 1595 meter
Kapacitet: 500 personer/timme

Liftwaffe – Åka Skidors guide genom lift-djungeln


Liften som ska bräcka Aiguille du Midi


Världens 10 bästa liftar


Text: • 2016-01-28
ArtiklarLiftguideMad River GlenUSAVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen