Foto: Bamyan Ski Club

Artiklar

Afghan Ski Challenge – tävlingen med uttalat vapenförbud

Alla får vara med och först i mål vinner. Afghan Ski Challenge är en enkel tävling i ett komplicerat land.

Text: Magnus Reithner • 2016-02-01 Uppdaterad 2016-02-01

Afghan Ski Challenge är nog den enda skidtävling i världen där det uttryckligen står i reglerna att vapen inte är tillåtna. Å andra sidan är uppmaningen inte så konstig. Sedan den sovjetiska invasionen i december 1979 fram till våra dagar har de våldsfria dagarna i Afghanistan gått att räkna på ena handens fingrar. Det är med andra ord ganska vanligt att folk har vapen inom räckhåll.

Afghan Ski Challenge – tävlingen med uttalat vapenförbud
Foto: Bamyan Ski Club
Afghan Ski Challenge – tävlingen med uttalat vapenförbud
Foto: Bamyan Ski Club
Afghan Ski Challenge – tävlingen med uttalat vapenförbud
Foto: Bamyan Ski Club

Tävlingen avgörs i afghanska bergskedjan Kuh-e Baba en gång om året. Den instiftades av Zürich-baserade Bamyan Ski Club för fem år sedan med syftet att stärka skidåkning, turism och en fredlig utveckling i Bamianregionen. Bakom står ett gäng eldsjälar som vill få in lite skidglädje i ett land som drabbats så hårt av stormaktsspel och religiös extremism.

Reglerna är enkla. Masstart, uppför berget och sedan utför. Först i mål vinner och man får använda skidor, snowboard och stighudar/snöskor men alltså inte vapen. Tävlingen är öppen för alla och har hittills lockat skidåkare från länder som USA, Australien, Norge, Slovenien, Finland, Frankrike och såklart Afghanistan.

Men ingen svensk har såvitt vi vet ännu varit med. Nästa tävling avgörs nu i februari så utrymmet för förberedelser är knappt. För dem som ändå vill åka så organiserar brittiska resebyrån Untamed Borders paketresor på tio dagar med flyg från London till Istanbul och sedan vidare till regionhuvudstaden Bamian som ligger vackert beläget på 2500 meters höjd och cirka 25 mil nordväst om Kabul.

Afghan Ski Challenge – tävlingen med uttalat vapenförbud
Foto: Bamyan Ski Club

Förutom tävlingsdeltagande och guidade skidturer ingår en utflykt till vad som finns kvar av de två gigantiska Buddhastatyer som i slutet av 90-talet pekades ut som avgudar av Afghanistans dåvarande talibanregim. Trots fördömanden och förebråelser från både FN, Västvärlden och den muslimska världen totalförstördes statyerna tragiskt nog i mars 2001. Men det krävdes både luftvärnseld och sprängämnen innan jobbet var gjort. Enligt talibanernas informationsminister var förstörelsearbetet tydligen ”inte så enkelt som folk kanske tror”.

Vill ni anmäla er, eller bara läsa mer om tävlingen, kan ni göra det här: 
afghanskichallenge.com
untamedborders.com

Afghan Ski Challenge – tävlingen med uttalat vapenförbud
Foto: Bamyan Ski Club

Afghan Ski Challenge

Plats: Cirka 180 km väster om huvudstaden Kabul i bergskedjan Koh-e-Baba i Bamyan provinsen.
Längd: 2-4 kilometer
Höjdskillnad: 600-1200 meter
Lägsta punkt: 2600 möh
Högsta punk: 3800 möh
Regler: ”No weapons allowed. Everyone starts at the same time. The winner is the first person to cross the finish line having successfully registered at all the check points along the way. Skis and Snow Boards are allowed.”

5 skidorter du troligtvis inte visste fanns


7 prisvärda skidorter i Östeuropa


Snöblandad integration – här står de nya svenskarna på skidor


Text: Magnus Reithner • 2016-02-01
ArtiklarSkidorterAfghanistanÖvriga världen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen