Livet på topp i Europas högst belägna hotell
Orörd åkning men också fantastisk utsikt. Lockar 700 000 sightseeingturister årligen. Foto: Per Eriksson

Livet på topp i Europas högst belägna hotell

Utsikten slår det mesta men det är inte därför man bor på Europas högst belägna hotell.

Gornergrat Kulm Hotel i schweiziska Zermatt ligger på 3 090 m ö h. Det märks direkt på andhämtningen när du stiger av tåget och släpar bagaget mot hissen. Du märker också att du definitivt inte är ensam vid ändstationen, även om få bär skidor. Gornergrat är en turistmagnet.

Det är utsikten som lockar. Främst den berömda monoliten Matterhorn, men väl där tar 29 andra 4000-meterstoppar hand om intrycket, liksom de sex krackelerande isfall som pressar den milslånga glaciärfloden nedanför dalen. Inslaget av japaner är påtagligt. Det imponerande Gornergrat-panoramat återfinns i den populära författaren Jiro Nittas romaner och måste prickas av.

Men hotellet matchar inte riktigt den vackra utsikten, det är faktiskt lite småtrist. Attraktionen består snarare av en unik miljö med unika fördelar. Du gör alpin start som vanligt och hänger på låset när frukost serveras, men tar det samtidigt lugnt eftersom du inte behöver inte vara startklar förrän strax före klockan nio när du ställer dig på glid och pistmanchestern ligger orörd och allt är ditt. Alla andra åkare står ju fortfarande längst nere i dalen och väntar på att liftarna ska öppna, varefter det tar ytterligare minst en halvtimma innan någon enda når till översta avstigning.

Så, full gas utför folktomma pister i vilka svängar du vill. Inga pucklar, ingen stålkantshyvlad glansis, inga vingelputtar. Pricka in vinterns stora snöfall och du åker puder i pisten. Det är du som är bergakungen och bäst av allt: Du kommer även att vara det även i morgon. Starta från Gornergrat Kulm Hotel och du kan knäcka 1200 höjdmeter i ett svep innan vändkorset ens börjat snurra nere vid den lägst belägna dalstationen.

Glöm bara inte att köpa liftkort nere i Zermatt innan du bordar tåget. De går inte att köpa på hotellet.

gornergrat-kulm.ch

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!