Foto: Niclas Karlson/GlacierFilm

Artiklar

Här fångas han i lavinen: ”Nu vet jag hur en socka känner sig i en tvättmaskin”

Vad som såg ut att bli ett bra åk och ett bra videoklipp förvandlades snabbt till en mardröm. Under en skiddag i Val d'Isère fick dansken Martin Kock Jakobsen upplevde det som ingen skidåkare vill vara med om.

Text: • 2016-03-04 Uppdaterad 2016-03-04
Här fångas han i lavinen:
Martin Kock Jakobsen. Foto: Niclas Karlsson/GlacierFilm

Det var under en skiddag i Bellevarde i Val d’Isère under fjolårets säsong som olyckan var framme. Martin Kock Jakobsen var ute och filmade med GlacierFilm och fotografen Niclas Karlson.

Förhållandena var bra, det hade snöat 20-30 centimeter dagen innan, men det var kallt och lavinrisken låg. Jakobsen var tredje man att droppa in. Men vad som såg ut att bli ett bra åk, och ett bra klipp, blev istället en mardröm. Fyra svängar in händer det som inte får hända – snön släpper under honom.
– Min första tanke var att ta mig ut på min högra sida, men det var redan för sent. Allting lossnade under mig, och jag kommer ihåg att jag tänkte att inte vill åka över klippan och begravas, säger Martin Kock Jakobsen till Åkaskidor.se

Lyckligtvis lyckades Jacobsen undvika klippan, men det var ett stort parti snö som hade lossnat och trots att han försöker hålla sig på ytan så begravdes han snabbt av all snö.
– Jag kunde märka hur tung snön var så jag försökte bara dra ABS:en. När jag väl märkte att den utlöstes blev jag lite lugnare, det var en lättnad, berättar Jakobsen
– Nu vet jag hur en socka känner sig i tvättmaskinen.

Det här var första gången som Martin var med om en lavin. Han säger att han kände sig okej direkt efter och han gick till jobbet precis som vanligt senare på kvällen.
– Det är först när jag såg videon som det gick upp för mig vad som faktiskt hade hänt.
– Jag har alltid haft en stor respekt för bergen, och jag försöker förbereda mig så mycket jag kan inför varje åk. Nu försöker jag att inte tänka så mycket på det när jag är ute, avslutar han. 

Här fångas han i lavinen:
Facet efter att lavinen hade gått. Foto: Niclas Karlson/GlacierFilm

Ikonen begravdes under lavin: ” Jag hade mina sista tankar.”


Jackan med inbyggd ABS airbag


7 prylar som kan rädda livet på dig i vinter


Text: • 2016-03-04
ArtiklarFrankrikeLavinsäkerhetMartin Kock JakobsenVal d‘IsèreVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen