T.v Klassisk puderåkning på 80-talet. T.h Mark Shapiro själv när det begav sig på det glada 70-talet Foto: Mark Shapiro

Artiklar

5 saker vi lärt oss av Mark Shapiro – skidfotots gudfader

Han är friåkningsfotografiets gudfader och en legend inom skidvärlden. Mark Shapiro flyttade från Kanada till Schweiz och Verbier som 22-åring – och här är 5 saker du kan lära dig av honom.

Text: • 2016-03-15 Uppdaterad 2016-03-15

Mark Shapiro

Ålder: 68
Bor: Verbier, Schweiz
Yrke: Fotograf( Refereras ofta till som gudfadern av friåkningsfotografiet)
Varumärke: Exotiska landskap, extremskidåkning och löjligt djup puder.

Ursprungligen från Toronto, flyttade Mark Shapiro som 22-åring till Schweiz. 3 september 1970 landade han i Zurich, men tillslut hittade han fram till Verbier där han först vinter bestod av ”sex, droger och rock ’n’ roll”.

Han förstod tidigt vikten av ljus vid foto och han visste hur man hanterade en kamera manuellt. Han började jobba för TéléVerbier(skidliftföretag) i slutet av 70-talet, och efter att skidorten insåg att hans arbete var bra för området fick han även hjälp av den lokala polisen att skaffa tillstånd så att han på så sätt kunde arbeta lagligt. 

I oktobernumret av Powder Magazine 2015 intervjuades Shapiro och här fem saker vi tar med oss från den artikeln:

Om auto-focus:
”Jag använder inte auto-focus; jag litar inte på det. Auto-focus i snöstorm? Glöm det.”

Om Verbier:
”Sedan Verbier blev en av huvudstäder för friåkning har det blivit väldigt trångt på berget. Jag har kommit på att en stor del av dagens skidåkare har all utrustning, men de har ingen aning om hur det ska användas – och de har ingen bergskunskap. Snötäcket är inte detsamma som det brukade vara, och saker och ting kan vara väldigt farliga där ute. Förr tog det en vecka eller två innan Col de Creblet var uppåkt. Nu tar det 20 minuter.”

Om dagens skidhets:
”Skidorna, hypen, tidningarna och media kräver häftigare och häftigare grejer. Jag är förbi det.”

Om dagens ski bums:
”Livet som ski bum existerar inte längre. Inte här i alla fall, för alla säsongarjobb som att diska, de finns inte längre på grund av den politiska atmosfären. Alla de som säger att de är en riktigt ski bum är troligtvis bara en ”trust-funder”.”

Om att satsa som fotograf:
”Du måste bara fortsätta och tro på det du gör. Jag har alltid trott att det skulle fungera, samtidigt som många av mina samtida kollegor gick vidare till andra yrken. Jag kämpade mig igenom.” 

Bildgalleri – Mattias Fredriksson


Je suis un local – om att vara skidåkare i Chamonix


Johan Olofsson – snowboardåkaren som förändrade världen


Text: • 2016-03-15
ArtiklarFotoFotograferIntervjuMark Shapiro

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen