”Jag kan flyga, jag är inte rädd”.

Artiklar

Bortom all tänkbar skrytfaktor

Åka Skidors Gunnar Andersson hittar både bra och dåligt i bulgariska Bansko.

Text: Gunnar Andersson • 2016-03-25 Uppdaterad 2016-03-25

Skidberget i Bansko i består i princip av två pister. En blå och en röd/svart, där World Cup-damerna har åkt Super G. Här finns moderna liftar och manchester som toppas med finaste nysnö varje morgon. Väldigt lite folk är det också, enligt locals, fastän det råder besvärande trängsel i den blå pisten. I den röd/svarta finns desto mer utrymme.

Bansko är ett praktexempel på imploderad vulgärkapitalism. Efter kommunismens fall skapades östra Europas främsta skidanläggning. Succé direkt med ryssar, turkar, moldaver, rumäner, slovaker, ungrare, serber, ukrainare, tjecker, tyskar, britter, makedonier, finnar, irländare, danskar och greker, och nya lägenhetskomplex sköt upp som svampar. Det byggdes och byggdes, och byggdes. Pisterna överbefolkades, men skit i det – vi bygger! 

5 skidorter du troligtvis inte visste fanns


Världens första hyreshus med inbyggd skidbacke


Säkerheten vid lavin-"kontrollen" lämnar en del att önska


Text: Gunnar Andersson • 2016-03-25
ArtiklarSkidorterBanskoBulgarien

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen