Fredrik Kockum laddar stort under dagens kvalåk på NM. Foto: Nicklas Blom

Fullt ös under första dagen på Extrem-NM

Första dagen på Extrem-NM i Riksgränsen bjöd på svåra förhållanden och ett sanslöst ladd över hela startfältet. Kolla in resultat och film från dag 1.

Text: Mårten Nilson • 2016-05-10 Uppdaterad 2016-05-10

Ok vi fattar, du är nyfiken på resultaten? Scrolla ner på sidan så finns dom där.

”I år vill vi ha fokus på kontroll och ta inga onödiga flyg”, sa domarna.
”Det skiter vi i”, sa åkarna.

NM i Riksgränsen blir ett vackert tvärsnitt av svensk friåkning. Allt finns liksom representerat, från Janne Aikio som varit med från allra första början, till FWT proffs, åkare med proffsdrömmar, till glada amatörer och skidpolare som tycker skidåkning är kul och en tävling? Varför inte? Vilket också gör sig påmint i uppladdning. Vissa ägnar sig åt förberedelser som Gunde Svan skulle ha blivit avundsjuk på. Andra, som min sittunderlagsgranne Joakim Nilsson, pillar med fingret på Tubbis-avtryckaren (Läs: Grön Tuborg), längtar efter fiske och är inte alls sugen på att åka någonting. För att sedan byta åsikt när solen kommer fram. Bootpacka upp och bomba nedför Sadeln och missa kvalgränsen med bara två placeringar.

Cirka 175 startande åkare blir väldigt svåra att hålla ögonen på. För att inte säga omöjligt. Speciellt när Tubbisförrådet endast nås genom att vända sig om. Därför blir denna text ett försök att lyfta fram en generell känsla av dagen som gått. Ett steg i ovanstående ambition blev att jaga ner Björn Daniels och Julius Aspman. Den dynamiska GoPropinneduon som anlitats som speakers för eventet.

”En jävligt lång och rolig dag”, blir svaret på frågan om hur det känns efter kvalet. ”Vilket ladd ändå va?”

Vädret var lika ombytligt som åsikter om förhållandena uppe på Sadeln. Vissa tyckte snön var bra, andra tyckte det var hårt och slagit. ”Det var bättre än det såg ut”, blir någon sorts medelväg.

Fullt ös under första dagen på Extrem-NM
Kvalfacet: Sadeln på Nordalsfjäll i all sin steniga prakt. Foto: Nicklas Blom

”Det var steniga landningar och exponerat, men inga stora skador”, påpekar Julius Aspman. Ingenting akut att rapportera enligt säkerhetspersonalen. Men ett par åkare kommer ha ömma ryggar när de slår upp ögonen imorgon. Ett par åkare slog i hårt och delade ut sin utrustning över fjället i något som kan liknas en skidbytardag. 

Filippa Ring gjorde comeback efter sin knäskada och visade att formen sitter. Hon kvalade in som första dam med ett följsamt, snabbt och kontrollerat åk. Strax efter landade Gabriella Edebo med en snarlik linje. Kontroll i både luft och på snön. Extra kul, då säsongen på FWQ ibland resulterat i en klippa eller två över huvudet på Solnabon. Norska Hedvig Wessel kvalade in som trea med damernas största dropp. Lotten Rapp som haft en lite motig säsong på FWT kvalade som fjärde dam efter att, enligt en källa, känt sig peppad på morgonen och ställt ner ett snabbt och kontrollerat åk. Enligt en annan källa var samma Lotten Rapp ute och sprang strax innan liften öppnade. Peppad much? Karin Stöckel drog också (som vanligt) på ordentligt men kraschade tyvärr bort sig i slutet. Laura Nevala på telemark visade till undertecknads förvåning att det gick att åka stilrent med lös häl under dagens förhållanden. 

Vad gäller herrarna, dök det upp ett gäng just sådana från Åre. Jag vet inte vad Calle Nygren serverar på Parkvillan i den jämtländska byn, men jag gissar på friterad batterisyra kryddat med halvråa titanspån. Vad det än må vara så är det mäktigt att se herrar Regnér, Harlaut och Barkered åka skidor. Helvetesjävel, är ett uttryck jag tycker om att använda när det är befogat. Och helvetesjävel vad det gick. Möjligen borde någon i sjukvårdspersonalen ta sig upp och plåstra om Nordals lite grann. Eller i alla fall behandla och massera lite kompressionsskador.

Jocke Johanssons åk, vesslan från Skellefteå, resulterade i att kommentatorerna höll för micken och drog ett par superlativ kryddade med kraftuttryck. Edvin Olsson, blott 17 år, landade på 16:e plats efter kvaldagen, var ett annat namn som imponerade på firma Daniels/Aspman. Två jibbers – Lucas Stål Madison (som dagen till ära plockat fram stavarna) och Måns Bertz kvalade också in som 19:e och 22:a. Två jibbers som kanske kan plantera ett frö till en ny riktning i friåkningen? Nils Wersén får epitetet snabbast idag av undertecknad. Felix ”Freeride-Felkan” Lundin åkte motvilligt switch in över en klippa men lyckades rädda upp situationen någorlunda.

Om Erik Nordin visade att en lös häl fortfarande går att ladda med så hade snowboardherrarna generellt ingen rolig dag på Sadeln.  De fick inte alls till samma flyt som skidåkarna. Adam Björk som vann den fyrstjärniga tävlingen i Røldal, satsade men lyckades inte stå den sista klippan. Cody Bramwell som vann i fjol lyckades inte heller sätta sitt åk. Olov Rickardsson stod för dagens bästa åk och veteranen Stefan Östling stod dock upp för tidigare nämnda tvärsnitt och levererade. Léa Klue tog hem damklassen utan större problem. 

Avslutningsvis vill Åka Skidors utsände tacka alla åkare för showen idag. Det är mäktigt att se er köra.

Kval – Alpint herrar
Kval – Alpint damer
Kval – Snowboard herrar
Kval – Snowboard damer
Kval – Telemark herrar
Kval – Telemark damer

Dags för Extrem-NM i Riksgränsen!


Text: Mårten Nilson • 2016-05-10
Extrem-NMFilippa RingReine BarkeredRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen