Christian Widén-Björk Foto: Nicklas Blom

Extrema vinnare i Riksgränsen!

Den sista dagen på den 25:e upplagan av Extrem-NM i Riksgränsen är till ända efter en rejäl holmgång i Ravinen. Och det slutade med favoritseger i herrklassen, och en skön uppstickare i damditon. Ärade läsare, Skandinaviens bästa friåkare år 2016 är...

Text: Mårten Nilson • 2016-05-12 Uppdaterad 2016-05-12
Extrema vinnare i Riksgränsen!
Filippa Ring. Foto: Nicklas Blom

Den sista dagen av 2016 års Extrem-NM, eller Scandinavian Big Mountain Championships som världens äldsta friåkningstävling heter officiellt, kördes i Ravinen på Nordalsfjäll. Ett åk med många olika linjeval och en massa kreativa möjligheter till både stordåd och rejäla krascher. Och efter att ha sett åkarna vara mer eller mindre totalt obekymrade över mängden klippor och bristen på kvalitativ snö så står det helt klart att nivån inom svensk friåkning har höjts till nya höjder i år. Att lilla Sverige är en dominant inom den tävlingsbaserade friåkningen kommer inte som en överraskning när man sett vilken talangpool och återväxt det finns inom våra gränser.

Först av allt vill Åka Skidor lyfta på skidmössan och hylla Robert ”Radical Rob” Gustafsson. Eldsjälen som drog igång SBMC för 25 år sedan och fortfarande agerar primus motor bakom evntet. Utan Robban hade Skidsverige varit en betydligt fattigare plats. 

Nog pratat, till tävlingen:

I herrklassen var det inget snack. Kristoffer Turdell visade var skåpet skulle stå och levererade dagens hårdaste linje med ett lugn och kontroll som det anstår en sann mästare. Tvåan Olle Regnér körde samma linje men kunde inte spöa Turdells poäng och slutade som två. Förhandsfavoriten Reine Barkered misslyckades än en gång att ta hem den enda seger han saknar efter att ha haft snökänning på övre delen av sitt åk.

I damklassen var det desto tightare. Men efter att förhandsfavoriten och ledaren efter de två första åken, Lotten Rapp, kraschat sitt åk stod det klart att Filippa Ring vann sitt första NM, tätt följd av Caroline Strömberg.

Skönaste vinnaren var utan tvekan 46-årige Stefan Östling i herrar snowboard. Tävlingens äldste deltagare visade ungtupparna hur en stålkant ska dras i slaskig vårsnö med ett stabilt och snabbt åk.

Resultat Scandinavian Big Mountain Championships 2016

Herrar Alpint
1. Kristoffer Turdell
2. Olle Regnér
3. Joakim Johansson

Damer Alpint
1. Filippa Ring
2. Caroline Strömberg
3. Gabriella Edebo

Herrar snowboard
1. Stefan Östling
2. Alex Rufibach
3. Richard Croy

Damer snowboard
1. Elin Turpeinen
2. Lea Klaue
3. Ellen Forsberg

Herrar telemark
1. Erik Nordin
2. Martyin Libeck
3. Jacob Hasslow

Damer telemark
1. Laura Nevala
2. Emma Sunnefeldt
3. Merrick Mordal

Slutresultat – Herrar alpint
Slutresultat – Damer alpint samt snowboard och telemark
Extrema vinnare i Riksgränsen!
Kristoffer Turdell. Foto: Nicklas Blom

Tävlingen är över för 25:e gången och domarna har haft en och annan nöt att knäcka. Precis som övriga tävlingsdagar hölls det inte igen uppe på Nordals. Inte en sekund. Det bjöds på det mesta i form av hög fart, stora klippor, trix och ett par ordentliga krascher. Åkarna i alla klasser slängde in allt i potten. Och just nu, överallt i de röda byggnaderna vid foten av fjället sitter åkare och väntar på resultat. Sedan återstår blott ett tävlingsmoment, den smått mytomspunna banketten. 

I andan av denna tävling, då åkare är långt mycket mer polare än konkurrenter letade jag upp en sådan för att summera dessa tre dagar. En polare alltså. Vår branschkollega, Freeride.se:s egen Simon Tjernström ligger utfläkt i soffan med sitt fantastiska hår och ett leende på läpparna när jag slänger upp dörren till hans skidåkarrum.

Har det varit en tuff dag på Nordals?

– Nej, det skulle jag inte säga. Inte för mig. Inte idag. Men visst, det blir lite intensivt här uppe alltså. För åkarna var det nog en riktig urladdning.

Ett sorts samtal tar vid. Om vad Riksgränsen är och betyder för svensk skidåkning. Med blicken i taket konstaterar redaktör Tjernström att det alltid är skitfina tävlingar här uppe. Det måste nog vara så om något har existerat i 25 år. Mötesplatsen, som Riksgränsen blir denna vecka är en sådan god soppa av allt. Generationer av svenska skidåkare som pratar samma språk hamnar på samma plats. Allt ifrån Felix St. Clair Renard till Pancho, till gamla rävar och nya, unga kanoner. Det blir som ett glidmedel för svensk skidåkning. Ett kvitto på att sysslan, eller livsstilen och sporten är så bred. Och det är fint det. Fint också är det har rests en staty av Robert ”Radical Rob” Gustafsson på toppen av Nordals, Det blir så uppenbart att det är skidåkning i fokus här uppe. Så många som så passionerat driver skidåkning framåt i 25 år. Det är fan fett ändå. 

Tävlingsdagarna som gått? Lite mer konkret.

– Jag har snackat med folk som vunnit förut och måste hålla med dem om att det känns som att nivån höjs år för år. Utvecklingen går framåt som fan. Det är många som är med och slåss uppe i toppen. Återväxten känns liksom tryggad. Riktigt kul.

Eftersom både jag och redaktör Tjernström inte tillhör den nytryckta generationen skidåkare kom vi osökt in på då och nu. Möjligen anser vi båda att det ligger mer fokus i luften nu. Den slitna gamla klyschan att det var mer rock ’n roll förr kanske skulle kunna dammas av? ”Jamen”, börjar Simon. Loosersbanketten? Finns den ens längre? Förr var det ett jävla ställ på Grönan hela tiden. Nu känns det som att folk är uppe och rekar mer, festar lite mindre och sover mer. Förr åkte folk hit, som Robban Olsson till exempel, och drog en 20-meters bakåtvolt och visste att dem skulle krascha typ. För att det var kul. Så är det kanske inte längre. Men det behöver inte bara vara dåligt?

Tycker du några åkare har stuckit ut i detta fyrverkeri av linjeval och ambition som vi fått skåda?

– Hedvig Wessel på damsidan har varit riktigt cool att se. Det är liksom lite det som är NM för mig, att dem som kör, laddar på lite mer för polarna och kanske inte bara för domarna. Lite som man kör skidor vanligtvis.

Herrsidan?

– Inga jätteöverraskningar kanske. Men jag tror, om han fortsätter, kommer Nisse Wersén bli riktigt farlig längre fram. Turdell har fått en del riktigt svåra saker att se lätta ut. Och han höll för pressen.

Apropå pressen? Lotten och Reine? Båda får väl räknas som storfavoriter till slutsegern, men höll inte hela vägen. Varsina snurr efter landningar satte stopp för pallplaceringar. 

– Ja du, Lotten imponerade genom kvalet. Reine har ju allt som krävs för att vinna, uppenbarligen, men det kommer ett gäng ungtuppar bakom honom nu som det kan bli svårt att hålla bakom. Den som lever får se.

Har det inte varit lite mer jibbigt i år?

– Ja! Lucas Stål Madison. Åker man runt på baksvängarna, på snokarna, så är det lätt att tro att det inte ska kunna köras på ett stort berg. Men det är riktigt imponerande det han gör. 

Och om vi ska gissa vinnare? Det är ju det vi gör här Simon, gissar och tycker saker.

– Turdell, det är jag ganska säker på.

På damsidan?

– Det blir tajt alltså, väldigt svårt. Efter kvalet var jag riktigt imponerad av Gabriella Edebo. Men det känns som det var jämt idag.

Sittunderlagsgeneralerna från skidmedia är också rörande överens om att Edvin Olsson åkte riktigt fett. Och Erik Nordin i telemarksklassen stod för dagens räddning, när han lyckades rädda upp och få ner båda skidorna på snön i sista landningen.

Fullt ös under första dagen på Extrem-NM


Favoriter i täten i Riksgränsen


Text: Mårten Nilson • 2016-05-12
Extrem-NMRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen