Vågorna utanför Österlen ger Jacob Wester energi under off-season.

Jacob Wester laddar batterierna i naturen

Vi undrade hur det stod till med Jacob Wester inför säsongen 2016/17. Hade tillräckligt många benböj gjorts under försäsongsträningen, vilka bindningar kör han helst i numera och vart går drömresan i vinter egentligen? Svensk skog och salta vågor visade sig vara viktiga komponenter hos den framgångsrika friåkarens uppladdning.

Text: Mattias Björklund • 2016-10-14 Uppdaterad 2016-10-14
Jacob Wester laddar batterierna i naturen
Jacob Wester huvudstupa i Chamonix. Foto: Sofia Sjöberg.

Hallå Jacob, hur är läget och vad gör du just nu?

Tjena ÅS! Just nu har jag precis kommit innanför dörren efter en morgonsurf här på Bali i Indonesien. Bali har de senaste åren blivit lite av mitt andra hem, och det är här jag hänger på höstarna när det är dags att träna inför säsongen, klippa skidfilm och skriva artiklar från vintern.

Hur var sommaren och vad gör du helst för att ladda batterierna?

Sommaren var underbar, jag byggde ju en husbil tillsammans med tjejen förra året och i somras åkte vi runt hemma i Sverige i den och fick uppleva en sällsynt varm svensk sommar. De senaste åren har vi rest mycket utomlands och jag hade nästan glömt bort hur trevlig en sommar hemma kunde vara. Lyxen att få komma så nära inpå naturen som vi har med allemansrätten är inte att förglömma, det är en unik möjlighet och frihet vi har. Att lilla Östersjön kan leverera så pass bra vågor på sommaren överraskade mig också! Surf är nummer ett för uppladdning innan säsongen. Jag älskar att åka skidor men surfing är min passion och ett bra sätt att rensa skallen. Nu när vintern kommer krypande blir jag extra skidsugen när det varit så länge sen man stod i pjäxorna.

Jacob Wester laddar batterierna i naturen
Jacob och sambo Sofia i deras egenhändigt inredda Renault Master. Foto: Sofia Sjöberg.

Hur ser din uppladdning ut inför kommande säsong? Alltså var, vad och hur tränar du?

Jag tränar nästan ingenting under sommaren, jag håller mig aktiv på surfbrädan och i naturen, går på hajker och har allmänt svårt att sitta still. Under hösten blir det mycket benböj för att kunna landa platt. 

Vilken ny utrustning kommer du att fortsätta använda under kommande säsong?

Under den senaste säsongen började de självflygande och självfilmande drönarna slå igenom på allvar och efter lite barnsjukdomar så håller de nu på att fungera tillräckligt bra att man inte alltid behöver en filmare med sig. I vinter hoppas jag på att kunna ha en som följer efter mig mer eller mindre på alla åk jag gör, det kommer revolutionera skidfilmandet. En annan ny grej jag börjat med är att hoppa med tech-bindningar. Jag trodde aldrig jag skulle våga göra 360s från tiometersklippor på ett par Marker Kingpins och med touringboots på fötterna men det funkade över förväntan! Det blir inte många dagar i tunga bindningar i år.

 

Jacob Wester laddar batterierna i naturen
Jacob i full förd med lite mjukgörande kvällstänjning vid en magisk skogssjö i Dalsland. Foto: Sofia Sjöberg.

Vilka personliga mål har du med din skidåkning kommande säsong?

Jag ska åka mer än förra året! Och bocka av några roliga åk i Chamonix jag har spanat in under den gångna säsongen. Förhoppningsvis bygga fler hopp också!

Vilken skidpryl tycker du Åka Skidors läsare ska testa i vinter och varför?

Våga släppa fatski-hetsen och smalna av midjorna litegrann. Skidor med 116 mm+ i midja hör hemma i kanadensisk skog men är rätt meningslösa ur storabergssynpunkt. Det är lättare att stompa landningarna med smalare skidor också och flytet är det inga problem med så länge man vågar hålla farten uppe. Och det bör man alltid göra. Speed is your friend!

Jacob Wester laddar batterierna i naturen
Härlig höjd under JP Memorial, Riksgränsen 2016. Foto: Sofia Sjöberg.

Nämn en skidort som du tänker pricka av på din att-åka-lista säsongen 2016/17?

Hakuba i Japan. Först och främst för att Japan är så jävla roligt och jag inte varit där på typ sju år, men också för att deras berg ser helt galna ut. Alaska-spines överallt. Sen har jag hört att de har bra surf så den kombon måste man ju bara få till!

Ok Jacob, tack för det inspirerande snacket, stort lycka till i vinter!

Debuten: Wester premiäråker Aiguille du Midis nordsida


Se Jacob Wester dela med sig av sina smultronställen i Chamonix


Lapplands mäktigaste skidåkning


Text: Mattias Björklund • 2016-10-14
ChamonixFriåkningIntervjuJacob Wester

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen