5fd91f3d3c167

Artiklar

Sam Smoothy laddar för comeback i Alaska

En av friåkningsscenens mest färgstarka åkare tränar för fullt för att komma tillbaka till världstoppen. Åka Skidor träffade den glade och starke Kiwin Sam Smoothy och pratade yoga, cykelkrascher och om att ha en plan B efter karriären.

Text: Mattias Björklund • 2016-10-26 Uppdaterad 2016-10-26

Vi har stått och småpratat om annat än just skidåkning i några minuter. Kvällen innan har Sam ätit ”the most awesome meal.” på en stockholmskrog. Den breda Kiwiaccenten gör att jag inte hör namnet på krogen ens andra gången han nämner den. Det låter som Aaarooghhho och jag ler artigt och nickar. ”Fyra rätter, inte jättestora någon av dem faktiskt men väldigt mättande”, hör jag honom beskriva samtidigt som de ständigt pigga ögonen blir ännu varmare.

Sam Smoothy gillar mat. Och med lår som två packlines så behövs det en hel sådant. Låren är Sams turbomotorer och livsviktiga krockkuddar. Alla som sett Sams åk i Alaska, Verbier och framför allt hans vinnaråk från Vallnord Arcalis under Freeride World Tour i Andorra i februari 2015 förstår att benen inte kan vara för stora.

Sam Smoothy laddar för comeback i Alaska
Är du riktigt vass kan du hamna på tunga omslag. ”En pojkdröm”, har Sam Smoothy själv kommenterat att han till slut hamnade på omslaget till Freeskier.

Just nu är det tyvärr inte läge att starta motorerna och köra utför ännu ett stup. Vid en krasch i våras i slutet av säsongen skadade Sam vänsteraxeln väldigt illa. Han körde vidare säsongen trots skadan och kanske är det på grund av det som han fortfarande är långtifrån att vara tävlingsklar.

– Nu kan jag knappt hålla ett glas i vänster hand. Men det går bättre och bättre. Jag har fått flera bra rehabprogram av min sjukgymnast och jag nöter på dem. Sakta men säkert blir det bättre, säger han och fortsätter stretcha mot en vägg.

– Ska nog börja med yoga igen, när jag kommer hem.

Hem, det är för Sam Wanaka, en liten ort på Nya Zeelands sydö med drygt 6000 innevånare. Belägen intill en liten sjö med enorma, snöpudrade berg alldeles intill, verkar Sam Smoothy inte kunnat ha födas på en mer optimal plats. I bergen har han kört skidor sedan han lärde sig gå och i det kallt fostrande havet utanför surfar han så fort han är hemma. Dessutom försöker han hålla uppe sina färdigheter i en tredje actionsport.

– Jag älskar att köra mountainbike! Det är som skidor när snön är borta. Just nu har jag en Giant Trance. Jag har många kompisar som kraschat hårt. Själv försöker  jag verkligen undvika att hoppa för högt men det är svårt att låta bli, ha ha.

Nu ligger cyklingen nere och inte förrän i mitten av februari räknar Sam med att axelskadan har läkt ordentligt. Då får återigen världseliten fajtas om pallplatser med den tuffe Kiwin. Att återkomma till Freeride World Tour är givetvis en viktig comeback för Sam. Han har dock ytterligare ett mål med sin rehabilitering. I april räknar Sam med att kunna packa väskorna för en personlig favorit långt borta.

– Då hoppas jag vi kan åka till Alaska med Teton Gravity Research-teamet och göra ännu en film ihop. Det var så kul senast och Alaska är verkligen speciellt. Den här gången ska vi göra en ännu bättre film och jag ser fram emot att kunna tävla på till exempel Powder Awards med den.

Sam Smoothy laddar för comeback i Alaska
Nu och fram till februari är det fullt fokus på rehab och funktionell träning för Sam Smoothy. Inget gym behövs menar han och hans sjukgymanst, enbart belastning med hjälp av den egna kroppen är perfekt träning.

Sam Smoothy verkar alltid ha drivits av att göra mer av sin skidåkning. Han skriver för flera skidmagasin, är med och producerar skidfilmer och när jag frågar om vad som lockar efter den aktive karriären vill han gärna fortsätta med äventyr men i en bredare form.

– Jag gillar att skriva. Det vore kul att jobba som sportjournalist tror jag. Kanske kombinera det med ett arbete som exekutiv producent för egna expeditioner som vi filmar. Men jag behöver skaffa mig mer erfarenhet inom bägge områdena först.

Sam, nybliven 30-åring, räknar på fingrarna. Fem, nej fyra år har han levt på skidåkningen, 10 år med sponsring. ”10 år”, blir svaret när jag frågar hur länge han beräknar att hålla på på friåkningsscenen.

– Det vore koolt att kunna köra tills man är 40, ha ha. Men allt hänger på att min kropp håller och att min motivation är hög. Annars ska man göra något annat. Samtidigt är det svårt att ha så långa perspektiv i den här branschen. Allt kan vara över om sex månader.

Sam Smoothy laddar för comeback i Alaska
När snön har smält är en Giant Trance Sam Smoothys bästa kompis i skogarna runt Wanaka, Nya Zeeland.

Snabbfakta Sam Smoothy

Sam Smoothy
Ålder: 30 år.
Hemort: Wanaka, Nya Zeeland.
Meriter: 1:a Chamonix Mont-Blanc FWT 2012, 1:a Fieberbrunn FWT 2014 och 2:a totalt i Freeride World Tour 2014.
Utrustning i urval: Völkl Shiro 193 cm och Marker Jester Pro.
Sponsrad av: Völkl, Dalbello, Giro, The North Face och Marker.

Jacob Wester laddar batterierna i naturen


Jumping Queen


Text: Mattias Björklund • 2016-10-26
ArtiklarFreeride World TourLegs of SteelNya ZeelandSam SmoothyTeton Gravity Research

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen